perjantai 2. syyskuuta 2011

Stereotypes, stereotypes everywhere

Huomenna on Tracon. Roolipeliluonteensa lisäksi Tracon on myös animetapahtuma ja sieltä löytynevät siis tavalliset animetapahtuman ongelmat. Moni harrastaja varmasti kauhistelee jo etukäteen "yhtä conin suurimmista riesoista". Kyse on tietenkin niin kutsutuista pikkuernuista.

Jos olisin tyhmä ihminen, sanoisin että vihaan pikkuernuja. Mutta koska olen (tai leikin olevani) fiksu ihminen, sanon että vihaan huonoa käytöstä. Itse asiassa mietin juuri ennen tämän blogipostauksen kirjoittamista sitä miten ärsyttäviä pikkuernut ovat, kunnes tajusin miten ahdasmielistä on leimata ennakkoluulojen perusteella suuri joukko ihmisiä täysin samanlaisiksi ja ärsyttäviksi. En kannata rasismia joten miksi kannattaisin animeharrastajien välistä syrjintääkään? Nyt olen sitä mieltä, että en vihaa 12-15-vuotiaita japaniharrastajatyttöjä jotka pukeutuvat Backstreetin vaatteisiin ja kulkevat hakaneulat ja Hello Kittyt laukuista riippuen. Vihaan sellaisia henkilöitä jotka tukkivat conrakennuksen käytävät panoringeillään, kiljuvat kuin syötävät ja glomppaavat pahaa aavistamattomia pukuilijoita koska nämä sattuvat cossaamaan heidän lempihahmoaan, joka on "reipattava uke". Siis sellaisia henkilöitä jotka eivät piittaa muusta kuin itsestään ja siitä että heillä on hauskaa. Tällainen persoona ei aivan välttämättä ole 12-15-vuotias melko tuore animuharrastaja eikä pakosti edes tyttö -- joskin on myönnettävä että kuvailemani käytös on yleisempää teinityttöjen kuin karvaisten setien keskuudessa. Ei silti ole oikein leimata kaikkia tietyn ikäisiä harrastajia pikkuernuiksi. Silloin tällöin vastaan tuleekin yksilöitä jotka pistävät hanttiin ja haluavat tehdä hyvin selväksi, etteivät iästään ja kiinnostuksenkohteistaan huolimatta ole pikkuernuja. Heitä vanhempien harrastajien yleistäminen selvästi ärsyttää ja ehkä loukkaakin.

Ei näin.
Se, että joku on 13-v tai tykkää katsoa Hetaliaa ja kuunnella An Cafea, ei tietenkään tee hänestä automaattisesti sokerihumalassa hihhuloivaa ja muita "reippaavaa" idioottia jota vanhemmat harrastajat katsovat inhoten. Kyseessähän voi olla vaikka kuinka fiksu ja kohtelias tyyppi joka tulee Desuconiin kuuntelemaan ohjelmaa eikä kuivapanemaan organisaatiolaisia Metsähallin nurkassa. Näin kuitenkin on tapana päätellä ilman sen kummempia miettimisiä, suurin osa coneissa riehuvista rauhanhäiritsijöistä kun tuppaa sopimaan tuohon yläasteikäisen ernutytön stereotypiaan. En ole itsekään täysin puhdas pulmunen. Ihmisellä on aina ollut tarve lajitella asioita ryhmiin ja se tarve näkyy myös animeharrastajien maailmassa. En varmasti ole ainoa joka on joskus coneissa kierrellessään havainnut "pikkuernujen" lisäksi mm. "kyynisiä setiä", "nörttipoikia" ja "cosplayelitistejä" (joista ei oikeasti edes saa käyttää termiä ''elitisti''). Jos olisin pelkän tarkkailun sijaan tutustunut paremmin johonkin heistä olisin voinut huomata ettei kyseisen tyypin luonne vastannutkaan yhtään sitä mitä olin ajatellut.

Ketään ei siis saisi syrjiä, mutta huonon käytöksen kohdalla olen armoton. Olitpa sitten sokerihumalainen teinityttö tai Mikuru-halityynyä kanniskeleva vanha setä, olet viholliseni mikäli et ajattele lainkaan muita conkävijöitä.

2 kommenttia:

  1. Hieno teksti, allekirjoitan täysin! \o/ Olen ajatellut samaa kanssa, että hei, yleistäminen ei ole se kaikkein kivoin juttu.. :,D

    (Asdf juna Tampereelle lähtee 25 minuutin päästä, pikakommentti siis kun unohdan kuitenkin myöhemmin kommentoida! Näkyillään Traconissa! 8D )

    VastaaPoista
  2. ...Yksi Hilda tässä stalkkaa, hei~
    Halusin vain sanoa, että ARVOSTAN. <3

    VastaaPoista