keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Stereotypes, stereotypes everywhere part 2

Joo. Innostuin ja päätin kirjoittaa pari karikatyyrimäistä kuvausta ensimmäiseen stereotyyppipostaukseeni liittyen. Tällaisia tyyppejä ainakin minä olen bongaavinani coneista ja Suomen animeskenestä yleensäkin.

Nämä kuvaukset on kirjoitettu huumorimielessä ja niiden tarkoitus on viihdyttää, ei kuvata jotain tiettyä henkilöä tai loukata. Kyllä te tiedätte.

Viljo - vanhemman polven harrastaja
Kun Viljo oli nuori, animea ei voinut ladata Animeasta tai katsoa laillisesti Crunchyrollista. Ei, Viljo ja kaverit tapittivat silmät pyöreinä suomeksi dubattua Hopeanuolta VHS-nauhoilta ja lainailivat niitä kavereilleen. Nykyään Viljo seuraa ahkerasti kauden uusia sarjoja ja pitää mm. sellaisista tekeleistä kuin Macross, Tengen Toppa Gurren Lagann, Ghost in the Shell ja Puella Magi Madoka Magica. Viljosta on kivaa analysoida kavereidensa kanssa eri sarjoja ja löytää Chi's Sweet Homestakin jonkun filosofisen merkityksen. Vapaa-ajalla Viljo osallistuu jonkun animeyhdistyksen kokouksiin ja pitää ahkerasti asiallista animeblogia. Coneissa häntä kiinnostavat cosplaykisojen ja FFFightien sijaan kunniavieraat, yksittäisiin sarjoihin keskittyvät luennot ja K-18-ohjelma. Viljolla on kaunis tyttöystävä, mutta siitä huolimatta hänen sydämensä sykkii myös Mikurulle ja Yokolle.

Eevi - ei saa nimittää elitistiksi
Eevin mielestä cosplay on Very Serious Business. Puvun pitää olla just eikä melkein. Eevi uhraa paljon aikaa, rahaa ja vaivaa pukuihinsa ja onkin voittanut useita kisapalkintoja. Myös tuomarin kunniatehtävä on Eeville tuttu. Eevi pitää lähinnä sellaisista sarjoista joista voi bongata paljon haastavia pukuja, kuten esimerkiksi Trinity Bloodista, Persona 4:stä ja Final Fantasysta. Vaatteiden lisäksi myös propit onnistuvat tältä tytöltä käden käänteessä. Eeviä on onnistanut geeniarpajaisissa ja hän voi kasvojensa ja vartalonsa puolesta cossia uskottavasti niin Lelouchia kuin Yokoakin. Tämän ovat huomanneet myös animeskenen miehet ja Eevi onkin valinnut lukuisten ihailijoidensa joukosta ihanan poikaystävän. Conrakennuksen edustalla ilakoivat sokerihumalaiset teinit ovat tälle tytölle kauhistus eikä hän peitä inhoaan heitä kohtaan. Eevi ei kerta kaikkiaan voi ymmärtää miten joku kehtaa väittää cosplayksi kirpparilta ostetun vääränvärisen takin, farkkujen ja kiiltelevän tiimariperuukin yhdistelmää.

Nuutti - nuorenahan se on aloitettava
Nuutti on vielä ala-asteella mutta pääsee silti ympäri Suomea oleviin animetapahtumiin joko isosiskonsa tai koko perheen mukana. Anime on hänestä tosi siistiä mutta elämään mahtuu myös urheilua ja erilaisia kerhoja. Isosiskon avulla Nuutti on päässyt cossaamaan lempihahmojaan Hopeanuolesta, Kingdom Heartsista ja Fullmetal Alchemistista. Hän ei vielä tunne termejä "pusupiiri", "elitisti" tai "halpissatiini" vaan nauttii siitä että saa leikkiä sankariaan ja katsella conissa ympärilleen. Myyntipöytäsali on Nuutin lempikohde. Hän viettää paljon aikaa Urumin ja Sangatsu Mangan myyntipöydillä ja haaveilee mangapokkareista ja pehmoleluista joihin viikkorahat eivät kuitenkaan riitä.

Fabian - feimi mikä feimi
Fabian on jokaisen otakutytön unelma: komea nuori mies, joka harrastaa cosplayta. Tämän lisäksi Fabian on symppis ja seurallinen ja tykkää esiintyä. FFFightit ja cossikisat ovat tälle jätkälle tuttuja juttuja, ja niiden kautta hän onkin noussut tunnetuksi Suomen animupiireissä. Tyttöjen ihailu on suunnatonta ja vientiä riittää. Fabian tykkää pelailla fantasia- ja taistelupelejä kuten Kingdom Heartsia ja Final Fantasyita sekä seurata shounen-sarjoja kuten One Pieceä. Hänen valitsemansa hahmot ovat usein cooleja ja timmejä kaunispoikia joilla on miehekkään kokoiset miekat. Myös länsimaiset ja omat hahmot ansaitsevat muutaman cossauskerran. Propinteko sujuu kuin vettä vain, tykkäsihän Fabian koulussa kovasti puukässästä. Ompelukoneen edessä istuminen taas on vähän haasteellisempaa, mutta onneksi Fabianilla on apua käytettävissä. Pukujen taso on yleensä melkoisen korkea. Tästä kaikesta huolimatta Fabianilla ei kuitenkaan ole noussut maine päähän vaan hän pysyy samanlaisena mukavana naapurinpoikana kuin alunperin olikin.

Manu - melkein kuin kliseinen miespäähenkilö
Manu ei paistattele tyttöjen suosiossa kuten Fabian. Ehei. Manu ei ikimaailmassa uskaltautuisi lavalle tai pyytämään tyttöä ulos. Perusluonteeltaan hän on kiltti ja ujo ja on tottunut seuraamaan tapahtumia sivusta. Animuharrastus on Manulle tärkeä muttei hän pidä siitä kovaa meteliä. Hän seuraa mielellään ihmissuhde- ja haaremisarjoja kuten OreImoa, Love Hinaa ja Kimagure Orange Roadia ja samaistuu helposti niiden päähenkilöihin. Tytöt ovat kiinnostavia ja ihailtavia mutta niille puhuminen taas.. ei. Coniin lähtiessään Manu pukee ylleen kissankorvat ja animetytön kuvalla varustetun T-paidan ja suuntaa heti ovien auettua myyntipöytäsaliin. Viehättäviä tyttöcossaajia hän katselee kaukaa ja rohkenee ehkä ottamaan muutaman salakuvan kännykkäkamerallaan. Virallista FFFightia seuratessaan Manu haaveilee salaa olevansa yhtä hauska ja rohkea kuin lavalla keikkuvat tyypit.

Petra - pikkuernuksikin kutsuttu
Petra on 13-16-vuotias tyttönen jonka mielestä conit, cosplay ja halit ovat parasta maailmassa. Petran lempisarjoja ovat muun muassa Kingdom Hearts, Hetalia ja Naruto ja hänellä on paljon samoja sarjoja fanittavia kavereita. Coneissa Petra ja kaverit eivät tuhlaa aikaansa asiaohjelmiin vaan hengaavat mieluummin conrakennuksen edustalta löytyvässä puistossa (tai jos sellaista ei ole niin pelkällä asfaltilla). Siellä he sitten leikkivät seuraleikkejä, syövät Pockyja, pitävät random-fighteja ja ennen kaikkea pitävät kovaa meteliä. Virka-asuna conissa Petralla on joko kigurumi, Backstreet-vaatteet tai vähän sinnepäin -meiningillä tehty cosplaypuku. Hänestä animeharrastuksen on tarkoitus olla hauskaa eikä ymmärrä niitä jotka eivät cossaa tai istuvat coneissa "vain" kuuntelemassa puheohjelmaa. Vanhemmat harrastajat tuppaavat suhtautumaan Petraan ja tämän kavereihin tympeästi ja nimittävät heitä häijysti pikkuernuiksi jotka pitäisi poistaa Suomen animetapahtumista kokonaan.

Minna - musiikki ain mielessäin
Minnaa eivät coneissa kiinnosta cosplay ja animeohjelma. Ehei. Hän tulee sinne kollaamaan ernuvaate- ja j-musiikki-myyntipöydät ja tapaamaan hengenheimolaisiaan. Minna fanittaa täpönä Gacktia, Muccuja ja Dir en greytä eikä voi käsittää miten joku voi rokkijumalan sijasta kuolata kaksiulotteisten hahmojen perään. Cossaamaan Minna ei rupea vaan pukeutuu joko ernuvaatteisiin, bändipaitaan, kigurumiin tai jonkun japanilaisen katutyylin mukaan. Tosin joskus mielessä käväisee nopea ajatus Versailles'n Jasmine Youksi pukeutumisesta. Hakaneulat ja pinssit laukusta roikkuen Minna ja muut j-musiikin ystävät vaeltavat ympäri conaluetta puhuen siitä mitä viime keikalla tapahtui ja miksei Gackt suostu tulemaan Suomeen.

10 kommenttia:

 1. Pitäisiköhän olla huolissaan kun tunnistaa itsensä viljosta ja minnasta. Nojoo,on nää kyllä hyviä stereotypioita. Ja plussaa dirujen oikeasta kirjoitusasusta XD -Kämy

  VastaaPoista
 2. Viljo-Manu paitsi, etten koe itseäni kovin vanhaksi, kun tiedän olevani lähellä Desuconin keski-ikää :( ja haluaisin vain paijata...

  PS. Voisitko tehdä fontille jotain, sitä on vaikea lukea :/

  VastaaPoista
 3. Valitettavasti tykkään tuosta fontista juuri tuollaisena enkä pidä itse sitä erityisen vaikeasti luettavana. :I Mutta mukavaa että ihmiset tunnistavat itsensä ainakin osittain.

  VastaaPoista
 4. Haha, stereotypioita on aina kiva lukea, erityisesti hyvällä maulla tehtyjä!^^~ Kovin viihdyttävää oli, kiitoksia tästä.

  VastaaPoista
 5. Viihdyttäviä stereotypioita ja kirjoitat kivasti, mutta tämä fontti saa silmäni itkemään piikkilangalla päällystettyjä verisiä puukkoja. Oikeesti. Tai siis leikisti, mutta ihan karmeaa tällä fontilla on lukea.

  VastaaPoista
 6. Itse en edelleenkään ymmärrä mikä ko. fontissa on vikana, mutta jos kerran kävijät ovat tuota mieltä niin vaihdos voisi olla paikallaan. Katsotaanpa toimiiko Helvetica paremmin.

  VastaaPoista
 7. Nää oli hyviä ^^ Jotku noista ei oo käyny edes mielessä... Itse lukeudun vahvasti Petran stereotypiaan =^'w'^=

  VastaaPoista
 8. Toi Nuutti kuulostaa ihan yhelta I:llä alkavalta pojankoltiaiselta. Mikäs siinä, söpö tapaus, mutta tais tämä harrastus olla hänelle pelkkä vaihe.

  VastaaPoista
 9. Näitä lukiessani ainoa mihin pystyin samaistumaan taitaa olla tuo Viljo. :'D

  VastaaPoista