keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Balladi casual-cosplaysta

Minulta ei pahemmin liikene ymmärrystä niille lapsosille, jotka kutsuvat arkivaatteiden ja peruukin yhdistelmää cosplayksi.
Ilmeeni kun törmään netissä casual-cosseihin.
Laitoin äsken huvikseni Cosplay.comiin hakusanaksi "casual" ja kappas kehveliä, sieltähän niitä arkivaatehirvityksiä löytyi. Etusivun 12 casual-puvusta peräti kolme sattui olemaan Hetaliasta, mikä vahvistaa käsitykseni siitä, että casual-cosseja tehdään useimmin pinnalla olevista ja fanityttöjen rakastamista sarjoista. Iso osa -- ei kylläkään jokainen-- näitä sarjoja suosivista tyypeistä tuppaa muutenkin tekemään cossinsa melko lailla laiskasti ja vähän sinnepäin. Kun ei jakseta väsätä sitä nilkkoihin ulottuvaa jätesäkkiä nahkakaapua niin napataan vaatekaapista musta kauluspaita ja ketjuin koristellut Backstreet-pökät ja kiiruhdetaan Anikin cosplayalueelle mainostamaan, että tuleva Animeconin puku on nimeltään gootti!Axel. Jeejee, vähänkö siistiä ja omaperäistä. Not. 


Omasta mielestäni tällaiset vaatekaapista viiden minuutin varoitusajalla revityt "cossit" ovat laiskuuden merkki. Ei jakseta/osata ommella kunnon cossia vaan toivotaan että peruukki riittää muuttamaan sinut haluamaksesi hahmoksi. Casual-cosseja enemmän harrastavat henkilöt kuuluvat uskoakseni siihen kastiin, jolle coneissa tärkeintä on hauskanpito ja hahmoon eläytyminen eikä niinkään se puvuilla koreileminen. Kaikki eivät tietenkään voi menettää yöuniaan epäonnistuneista sisäsaumoista, mutta olisi silti hyvä jos oltaisiin valmiita näkemään edes jonkun verran vaivaa oman harrastuksen eteen. Joillekin pukuilu on oikeasti Very Serious Business, eivätkä nämä ihmiset välttämättä halua nähdä 30 kuvaa siitä miten keimailet peruukkipäisenä kauluspaidassa rupuisen webbikamerasi ääressä. Hän, joka valitsee vaatekaapista kaivetun casual-cossin vain koska "coniin pitää pukeutua erikoisesti" löytää itsensä pian vihollislistaltani.

On kuitenkin tiettyjä tapauksia joissa casual-puvut voivat olla OK. Ne kaikista hirveimmätkin laiskuudenosoitukset voivat välttyä oikeuden vasaralta jos niitä ei ylpeinä esitellä coneissa ja internetissä. Itse en oikein kehtaa ruveta saarnaamaan jos kaveriporukka haluaa pitää jonkun kotona hauskaa kauluspaidoissa ja peruukeissa. Ketä se muka häiritsee? Sitten ovat tietysti "viralliset" casual-cossit, jotka saavat täyden hyväksyntäni. Esimerkiksi Sailor Moonissa hahmoilla on taikatyttökostyymiensä lisäksi iso varastollinen tavallisia arkivaatteita joita he käyttävät vapaa-ajalla. (Miksi oi miksi hakutulokseksi tuli Twilight-Bellan pärstä kun hain lähdekuvia Sailor-tyttöjen arkivaatteista??) Tällaisten pukujen tekeminen ei mielestäni ole sen huonompaa cosplayta kuin taikatyttöasujen tekeminen, sillä kumpiakin nähdään itse sarjassa.


Kukaan ei ole vielä keksinyt sellaista sääntöä, jonka mukaan cosplayksi luokiteltaisiin pelkästään sirkusteltat ja haarniskat. Henkilökohtainen mielipiteeni onkin seuraavanlainen: Jos se esiintyy sarjassa, se on cosplayta. Jos valitsemasi hahmo oikeasti pukeutuu suoriin housuihin ja valkoiseen kauluspaitaan, anna mennä ja cossaa. Silloin sinua mulkoilevat mulkoilevat aiheetta. Tosin itse ainakin valitsen mieluummin vähän jotain tavallisia vaatteita erikoisempaa miettiessäni ketä cossaisin, mutta mielipiteitä on monia. 


"Kuulitteko toverit, nämä jumppapuvutkin ovat cosplayta!"
Sitten on eräs rajatapaus. Entä jos cossaajan yllä oleva asu ei esiinny sarjassa mutta jonka eteen on oikeasti nähty vaivaa? Ei sellaiselle oikein kehtaa nyrpistää nenäänsä, etenkään jos puvun tekijä on oikeasti ahertanut luodakseen hahmolle sopivan ja upeannäköisen puvun. Nyt en sitten puhu mistään trikoloribokserit!Ranskoista vaan tarkoitan sellaisia asuja jotka on tehty huolella ja jotka voisivat aivan hyvin esiintyä itse sarjassa. Cosplaykisaan en tällaista pukua hyväksyisi, mutta mikäs siinä jos tahtoo vaikka pitää photoshootin. 


Monipiippuinen juttuhan tämäkin on kun tätä ryhtyy vähän pohdiskelemaan, huhhuh.

4 kommenttia:

 1. Noi kaikki kasuaalikingdomhetaliat varmaan lähtee siitä käsityksestä että a) coniin ei saa mennä ilman cosplayta b) vaikkei nyt suoranaisesti ulos heitettäisi niin kukaan ei ainakaan suostuisi sosialisoimaan cosplayttoman kanssa.

  Ja onhan se toki myös helppo ja vaivaton tapa osoittaa kuitenkin näkyvästi fanituksensa jotain tiettyä sarjaa tai hahmoa kohtaan.

  Tietynlainen soveltaminen on ihan jees, kiva nähdä aina sellasia pukuja mitä miljoona muuta ei ole tehnyt aikaisemmin, mutta... suurimpaan osaan noista tollasista kasuaalipuvuista taitaa päteä ihan vaan se, että laiskasti ja huonosti tehty puku on yksinkertaisesti huono. Vaan eipä se välttämättä kantajaansa hirveästi haittaa, niidel sellasten sarjojen fanipiirit mistä noita kasuaalipukuja näkee ei taida olla kaikkein tarkimpia :>

  VastaaPoista
 2. Mun mielipide on, että casualcossiin saa pukeutua pitääkseen hauskaa ja eläytyäkseen hahmoon vaikka ei jaksaisikaan tehdä pukua (joillekkin se näytteleminen kumminkin on se juttu ompelun sijasta), kunhan ei rupea sillä sitten leuhkimaan että kattokaa miten hieno cossi mulla on. Hyvä kirjoitus~

  VastaaPoista
 3. Joskus kyse voi olla yksinkertaisesti myös porukkaan kuulumisesta. Jos omat taidot/varat/aika eivät riitä oikean cossin tekemiseen, mutta kaikki kaverit aikovat cossata ja niiden ihkuttamista shooteista ja muusta cossaamiseen liittyvästä touhusta on kuunnellut conia edeltävät kuukaudet, saattaa silti kokea halua päästä osalliseksi siitä kaikesta. Toki kavereiden kanssa voi hengata ilman cossiakin, mutta se ei kuitenkaan ole pohjimmiltaan sama asia. Kun taas casuaalicossissakin voi leikkiä hahmodynamiikoilla jne.

  Itse en ole vielä casuaalia päälle laittanut, mutta ajatus on välillä houkutellut, kun en vaan yksinkertaisesti osaa ommella. Ei onnistu mikään muu kuin täysin suora sauma, yritetty on. Ja tuntuu nololta, että äiti on ommellut ne harvat cossit, jotka minulla on, kun en enää edes ole siinä ernuteini-iässä. Ei cossi toki conissa ole pakollinen, mutta se muuttaa conielämystä.

  VastaaPoista
 4. Itseänikin ärsyttää kaappicossarit. Vaikka itsekin olen Hetaliafani, inhoan tyyppejä, jotka periaatteessa vetävät cossinsa suoraan kaapista. Itse casual-cosseissa ei mielestäni ole vikaa kunhan ne on huolella mietitty hahmolle sopivaksi. Minua ärsyttää eräs toinen asia ehkä enemmän. Nimittäin se, että ei vaivauduta crossatessa (siis esm. Hetaliassa) bindaamaan.

  VastaaPoista