sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Sitä, tätä ja tuota muttei oikeastaan mitään asiaa

Tylsää. 

Haluaisin ompelemaan, haluaisin coniin, haluaisin cossaamaan. Chibicon häämöttää kuukauden päässä ja tuntuu etten millään jaksaisi odottaa sinne asti. Sen siitä saa kun tottuu kesäconkauteen jolloin tapahtumissa kirmaillaan välillä jopa kahden viikon välein. Työn alla olevia cossejakaan ei ole, mitä nyt Klavierin peruukki odottaa stailausta ja Haritin huppustörpäkkeet pitää jämäyttää muotoonsa. Haluaisin aloittaa jonkun puvun mutta tällä hetkellä ei ole oikein rahaa siihen. Jospa sitä vaikka ensi vuoden alussa saisi potkaistua käyntiin Mask*deMasquen puvun väsäämisen.


Tällä hetkellä himottaisi tehdä joku naisellinen puff-mekko jossa on paljon röyhelöitä, mieluiten sellainen joka tarvitsee vannehametta pysyäkseen muodossa. Ongelmana on vain se etten keksi tähän hätään yhtään kuvaukseen sopivaa cossia. Okei, Madam Redin juhlamekko olisi kieltämättä aika muikea, mutta A) en haluaisi jättää olkapäitä ja käsivarsia noin paljaiksi ja B) sitä versiota on jo cossattu niin monesti (mutta toisaalta, kyseessähän on Kuroshitsuji-asu joten mitä muutakaan voi odottaa). Toinen mekkocossi jonka haluaisin tehdä on Emma-sarjan Emma (tai sitten vaihtoehtoisesti joku Monican puvuista). Emma-cossi olisi siinä mielessä aika hyvä että minulla on jo valmiina siihen sopivat kengät, alushame sekä silmälasit, ja peruukkikin olisi sellainen jota voisi hyödyntää myös tulevissa cosseissa. Emma ei kyllä hahmona kuulu ihan suosikkeihini (eikä ihme kun sarjassa on Hakimin, Dorothean ja Monican kaltaisia pakkauksia) mutta enpä toisaalta häntä inhoakaan. Perusmukava hahmo jolla on nätti puku, kyllä se minusta riittää jo perusteeksi cossin tekemiselle. Tässä lähellä olisi muuten pari tosi hyvää paikkaa Emma-kuvien ottamiselle... Jospa vaikka ensi vuonna sitten. 


Tämmöistä tällä kertaa. Lyhyt postaus on lyhyt mutta mitäpä sitä turhaan venyttämään. Jospa sitä olisi jotain oikeata asiaakin ensi kerralla.

9 kommenttia:

 1. Olen nyt lukenut blogiasi jo pitemmän aikaa, ja meininkisi alkaa haisemaan pahemman kerran elitismiltä. Eikö cossauksen perusidea olekaan pitää kivaa ja cossata hahmoja joista tykkää SEN SIJAAN että valitsee hahmon "tuolla on niin hankala asu että varmasti saan huomiota ja menestyn kilpailussa"-syystä?

  ~Rieska~

  VastaaPoista
 2. Anonyymi-rieska, jokaisella on omat syynsä cosplayata. Toiset haluavat pitää hauskaa lempparihahmon puvussa, toisille hauskuus tulee vaativien pukujen tekemisestä. Jos on innostunut nimenomaan cosplayn käsityöaspektista, joskus on todella kiva tehdä joku puku ihan vain siksi että saa kokeilla sellaisten vaatteiden tekemistä. Cosplay on sillee jänskän vapaa harrastus, että kuka vaan saa harrastaa ihan mistä syystä vaan, eikä virallinen cosplayn ajatuspoliisi tulee viemään ketään cossivankilaan koska OMG HARRASTAT VÄÄRIN!

  VastaaPoista
 3. Rieska: Kehottaisin katsomaan Rimpun elitismiä käsittelevän videon josta löytyy myös elitismin määritelmä. http://www.youtube.com/watch?v=EUIX8Z1JhUA&feature=player_embedded

  En pidä itseäni muita parempana joten miten voisin olla elitisti? En ole edes tarpeeksi hyvä cossaamisessa voidakseni pitää itseäni muita parempana. Lisäksi en valitse hahmoja sen perusteella että "varmasti saan huomiota ja menestyn kilpailussa" -- heck, vielä puoli vuotta sitten kiersin kisat kaukaa ja cossasin innoissani Hetaliaa koska se oli silloinen lempisarjani ja koska tykkäsin sen hahmoista. Yriän valita jatkossa enemmän vaativia pukuja vain sen takia että pystyisin itse kehittymään paremmaksi ja tekemään muitakin cosseja kuin niitä iänikuisia miestenpukuja. Jos se on jonkun mielestä elitismiä niin olkoon sitten. :P

  VastaaPoista
 4. Rieska:
  Jokainen cossaaja saa kiksinsä harrastuksen eri puolista. Moottorina voi olla halu esiintyä fightissa tai deitissä, elää yksi viikonloppu suosikkihahmonaan, saada hienoja kuvia... Tai se, mitä tapahtuu ompeluhuoneessa ennen conia. Tai omien sormien näppäröityminen puku puvulta. Cosplay ei ole kaikille vain/lainkaan hahmonpalvontariitti. Monelle se on ompelua, puukässää ja meikkitaiteilua – kekseliäisyyttä sekä haasteita.

  Moni meistä alkaa tanssia hyvän biisin pärähtäessä radiosta. Jotkut haluavat kuitenkin oppia yhä uusia muuveja ja menevät tunneille. Muutamat peräti kehittelevät tarkoituksella mahdollisimman vaikean koreografian, koska tahtovat astua parrasvaloihin tuomariston eteen ja viedä kukkapuskan kotiin. Kuka tanssii väärin?

  Olen tekemässä elämäni ensimmäistä proppia, ja nautin pikkutarkasta massailusta suunnattomasti. Hahmo ei ole waifuni tai idolini, vain "perusmukava hahmo jolla on nätti puku" (Sotaherraa lainaten). Harrastan myös kirjoittamista. Toisinaan kynäilyni ainoa tarkoitus on voittaa kaikki muut ja saada ihailua.

  Kilpailevat cossaajat eivät ole uhka. Eräiden kunnianhimo ei tee ”halua pitää kivaa” yhtään arvottomammaksi syyksi cossata. Ei siis huolta. Fiiliksellä me kaikki tätä tehdään. Aivan kuten tanssitaankin. (Paitsi jos on katkeroitunut ja jatkaa silti / kaverit pakottaa.)

  VastaaPoista
 5. "Ainakin minulla tulee ostovaatecosseja käyttäessä sellainen olo että en ole sillä hetkellä "tr00" cossaaja. Pelkään että elitistit kokeneemmat cossaajat haistavat kirpparivaatteen puolen kilometrin päähän, nyrpistävät nenäänsä ja alentavat minut samalle tasolle lakanakangas-hetalistien ja satiini-Sailoreiden kanssa."
  lainaus mr. Sotaherralta 24. elokuuta

  Eli ne joilla ei ole varaa kunnon kankaaseen tai ovat tehneet väärän valinnan, ovat alapuolellasi cossinokkimisjärjestyksessä?

  "Omasta mielestäni tällaiset vaatekaapista viiden minuutin varoitusajalla revityt "cossit" ovat laiskuuden merkki. Ei jakseta/osata ommella kunnon cossia vaan toivotaan että peruukki riittää muuttamaan sinut haluamaksesi hahmoksi. Casual-cosseja enemmän harrastavat henkilöt kuuluvat uskoakseni siihen kastiin, jolle coneissa tärkeintä on hauskanpito ja hahmoon eläytyminen eikä niinkään se puvuilla koreileminen. Kaikki eivät tietenkään voi menettää yöuniaan epäonnistuneista sisäsaumoista, mutta olisi silti hyvä jos oltaisiin valmiita näkemään edes jonkun verran vaivaa oman harrastuksen eteen. Joillekin pukuilu on oikeasti Very Serious Business, eivätkä nämä ihmiset välttämättä halua nähdä 30 kuvaa siitä miten keimailet peruukkipäisenä kauluspaidassa rupuisen webbikamerasi ääressä. Hän, joka valitsee vaatekaapista kaivetun casual-cossin vain koska "coniin pitää pukeutua erikoisesti" löytää itsensä pian vihollislistaltani."

  "Kukaan ei ole vielä keksinyt sellaista sääntöä, jonka mukaan cosplayksi luokiteltaisiin pelkästään sirkusteltat ja haarniskat. Henkilökohtainen mielipiteeni onkin seuraavanlainen: Jos se esiintyy sarjassa, se on cosplayta. Jos valitsemasi hahmo oikeasti pukeutuu suoriin housuihin ja valkoiseen kauluspaitaan, anna mennä ja cossaa. Silloin sinua mulkoilevat mulkoilevat aiheetta. Tosin itse ainakin valitsen mieluummin vähän jotain tavallisia vaatteita erikoisempaa miettiessäni ketä cossaisin, mutta mielipiteitä on monia."

  "Sitten on eräs rajatapaus. Entä jos cossaajan yllä oleva asu ei esiinny sarjassa mutta jonka eteen on oikeasti nähty vaivaa? Ei sellaiselle oikein kehtaa nyrpistää nenäänsä, etenkään jos puvun tekijä on oikeasti ahertanut luodakseen hahmolle sopivan ja upeannäköisen puvun. Nyt en sitten puhu mistään trikoloribokserit!Ranskoista vaan tarkoitan sellaisia asuja jotka on tehty huolella ja jotka voisivat aivan hyvin esiintyä itse sarjassa. Cosplaykisaan en tällaista pukua hyväksyisi, mutta mikäs siinä jos tahtoo vaikka pitää photoshootin. "
  lainaukset mr. Sotaherralta 5. lokakuuta

  Eli koska mr. Sotaherra keskittyy itse näinkin kovasti cosplayhyn, pitäisi muidenkin tehdä niin. Jos keksii omasta päästä tosi hienon asun, se on sopivaa, mutta jos tekee "tavallisen" näköisen asun, se ei ole sopivaa.

  Erittäin selvää elitistin alkuhöpinää, ja kohta voimme kaiketi bongata mr. Sotaherran stalkkaamassa coneissa not so omaperäisesti pukeutuneita gootti!Axeleita...

  Mutta heitetäänpä pallo teille. Koska minua on vain yksi ja teitä on noin monta, tarkoittaako se teidän mielestänne sitä, että minun mielipiteeni ja ajatukseni ovat täysin vääriä ja jopa silkkoja harhaluuloja?

  ~Rieska~

  VastaaPoista
 6. "Eli ne joilla ei ole varaa kunnon kankaaseen tai ovat tehneet väärän valinnan, ovat alapuolellasi cossinokkimisjärjestyksessä?"

  Ei, vaan pelkään että putoan ITSE alaspäin cossinokkimisjärjestyksessä käyttämällä ostovaatteita. Olen itsekin käyttänyt ostovaatteita ja tehnyt vääriä valintoja joten mikä minä muka olisin saarnaamaan siitä toisille. En ole tietääkseni kertaakaan blogini aikana väittänyt olevani parempi kuin joku muu, esimerkiksi vaikka juuri suurimmaksi osaksi ostovaatteita käyttävät cossaajat.

  "Eli koska mr. Sotaherra keskittyy itse näinkin kovasti cosplayhyn, pitäisi muidenkin tehdä niin. Jos keksii omasta päästä tosi hienon asun, se on sopivaa, mutta jos tekee "tavallisen" näköisen asun, se ei ole sopivaa."

  En ole sanonut että muiden pitäisi toimia samalla tavalla kuin minä; kukin tehköön niin kuin parhaaksi näkee. En vain itse arvosta sitä että vedetään kaapista jotkut vaatteet sen enempää miettimättä ja väitetään niitä sitten cossipuvuksi. Jos joku taas suunnittelee ja ompelee itse tosi omaperäisen, hienon ja uuden asukokonaisuuden jollekin hahmolle, ei ole kyse samasta asiasta. Sitä paitsi yksinkertainenkin asu voi olla hieno jos sen eteen on nähty oikeasti vaivaa.

  Ja rehellisesti sanottuna minulla on parempaakin tekemistä kuin bongata conista ei-niin hyviä pukuja ja mennä haukkumaan niitä. Olen kriittinen lähinnä OMIA pukujani kohtaan ja mietin mitä muut niistä ajattelevat. En väitä sinua harhaluuloiseksi, jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä. Kannattaisi kuitenkin vähän miettiä ennen kuin menet nimittämään jotakuta elitistiksi. Edelleen: elitisti on sellainen henkilö joka pitää itseään muita parempana, enkä minä ole sellainen. Itse en tykkää casualcosseista tai tiimariperuukeista, mutta en silti ajattele että niitä käyttävät ihmiset olisivat minua arvoasteikossa alempana.

  VastaaPoista
 7. Ihmisillä on kaikessa taipumus kilpailuun, ja vaikka et ole väittänytkään ketään huonommaksi, on se ollut hyvin selvästi luettavissa rivien välistä. Lisäksi kuten itse sanoit "pelkään että putoan ITSE alaspäin cossinokkimisjärjestyksessä", eli OLET JO NOSTANUT itsesi ylemmäs kuin satiini-Sailorit ja muut mainitsemasi cosplay-tyypit. Kuten itsekin kirjoitit syyskuun tienoilla, Eevi - ei saa nimittää elitistiksi-kirjoitus osuu sinuun itseesi aika napakasti (ei kaikilta osin, mutta osittain).

  Lue se itse ja katso peiliin.

  "Eevin mielestä cosplay on Very Serious Business. Puvun pitää olla just eikä melkein. Eevi uhraa paljon aikaa, rahaa ja vaivaa pukuihinsa. Eevi pitää lähinnä sellaisista sarjoista joista voi bongata paljon haastavia pukuja. Conrakennuksen edustalla ilakoivat sokerihumalaiset teinit ovat tälle tytölle kauhistus eikä hän peitä inhoaan heitä kohtaan. Eevi ei kerta kaikkiaan voi ymmärtää miten joku kehtaa väittää cosplayksi kirpparilta ostetun vääränvärisen takin, farkkujen ja kiiltelevän tiimariperuukin yhdistelmää."

  Yritän vain saada sinut itsesi huomaamaan tämän kyseisen asian, jotta ehdit herätä. Tunnen olevani Obi-Wan, joka yrittää opastaa Anakinin pois pimeyteen johtavalta tieltä, mutta hän itse tietää paremmin ja pysyy jääräpäisesti kannassaan, uskoo ettei hänessä ole mitään väärää.

  ~Rieska~

  VastaaPoista
 8. Satiini-Sailoreista ja cosplaynokkimisjärjestyksestä puhuttaessa meinasin kyllä pukujen tasoa enkä sitä, että olisin muka parempi ihminen kuin nämä pukuihinsa ei-niin paljon panostavat cossaajat. Tarkoitin alaspäin putoamisella sitä että jotkut cosplay-puristit bongaisivat puvustani vaikkapa kirpparilta ostetut housut ja asettaisivat PUKUNI samaan kategoriaan Suzanne-satiinista valmistettujen Sailor-hameiden ja mummon vanhasta lakanasta vähän sinnepäin väsättyjen Hetalia-univormujen kanssa. Olen nimittäin ennen tehnyt paljonkin tuollaisia pukuja enkä enää halua päätyä samalle tasolle, siis nimenomaan PUKUJEN suhteen. Se, että vahtii kriittisesti OMIEN pukujensa tasoa, ei tietääkseni ole rikos tai merkki siitä että pitäisi itseään muita parempina. Kilpailen itseni kanssa, en kenenkään muun.

  Ja mitä Eeviin tulee, ainakaan omasta mielestäni hänessä ei ole muuta vikaa kuin se että hän inhoaa avoimesti conien "hengaajia". Itse en kyllä välttämättä itseäni tuosta kategoriasta tunnista. En ole kisannut paljon enkä voittanut, en ole ollut tuomaroimassa. Pukuni eivät ole läheskään niin hienoja että minulla olisi varaa katsoa muiden asuja nenänvarttani pitkin. Cossaamani hahmot ovat yleensä lempihahmojani tai sitten perusmukavia hahmoja joilla on kivat puvut; en siis valitse cossattavia hahmoja ajatellen "wau tällä on älyttömän monimutkainen puku, tän jos teen niin saan paljon huomiota!!1". Ja vaikka kurtistelenkin kulmiani conrakennuksen käytävät tukkiville pusupiireille ja sokerihumalaisille teineille, ei tulisi mieleenikään mennä räyhäämään heille päin naamaa tai valittaa että nämä ihmiset ovat conien syöpä.

  En väitä että olisin täydellinen ja täysin vailla vikoja, mutta tässä asiassa taidan tietää itse paremmin. En ole väittänyt itseäni paremmaksi kuin muut joten en aio myöskään pyydellä sitä anteeksi. Kiitos huolenpidostasi, mutta itse olen edelleenkin sitä mieltä että en ole elitisti enkä siis tarvitse käännytystä.

  VastaaPoista