perjantai 22. tammikuuta 2016

Kuinka (ei) pariutua conissa

Viime aikoina (Desu)coneissa pariutuminen on puhuttanut Suomen animeharrastajia, liekö sitten erityisesti tämän vielä melko uuden keksinnön, K18-conien, myötä. Niissä kun aikuisen ei tarvitse pelätä, että potentiaalinen treffikumppani osoittautuukin 15-vuotiaaksi, eikä puolestaan 15-vuotiaan tarvitse pelätä joutuvansa aikuisen iskemäksi. Keskeisintä pariutumispuheessa tuntuu olevan se, ettei pariutuminen onnistu, ja että miten sen sitten saisi onnistumaan. Koska ihmisten auttaminen on mukavaa, päätin tunkea soppani lusikkaan ja kirjoittaa oman näkemykseni aiheesta. Niidel kirjoittikin jo jokin aika sitten omat ohjeensa coniseuran hakuun, ja tässä nyt vuorostaan minun vinkkini siihen, miten Juuri Sinä voit löytää conista seurustelukumppanin!

Disclaimer: en väitä olevani mikään Amorin apulainen tai pariutumisen maailmanmestari, vaan nämä asiat ovat puhtaasti maalaisjärjellä pääteltävissä. :D

1) Älä mene coniin ajatuksella, että löydät conista seurustelukumppanin.

Valitan, mutta nyt on pakko kaataa ämpärillinen jäävettä niskaan. Kaksi-kolme päivää on äärimmäisen lyhyt aika, ja siinä ajassa ei mitä todennäköisimmin saa aikaiseksi seurustelusuhdetta. Conista voit toki löytää potentiaalisen seurustelukumppanin tai ihastuksen, mutta että ihan parisuhteen? Tuskinpa, jos et tunne tätä ihmistä ennestään. Yleensä ihastuksista parisuhteiksi kehkeytyvät suhteet vaativat aikaa kypsyäkseen ja kehittyäkseen, sillä toiseen ihmiseen tutustuminen vie luonnollisesti aikaa. Etenkin, jos sinä asut Helsingissä ja kuuma uusi ihastuksesi Torniossa, vaatii tuttavuudesta ihastukseksi ja sitä kautta parisuhteeksi etenevä suhde yleensä pitkään jatkunutta viestittelyä ja puolin ja toisin ylösalas Suomenmaata reissaamista. Jos lähdet coniin uskoen, että nyt kyllä nappaa ja poistut sunnuntaina päättäjäisistä Facebookin parisuhdestatusta päivitellen, olet lähes sataprosenttisen tuomittu epäonnistumaan. Silloin jokainen uusi tuttavuus näyttäytyy potentiaalisena seurustelukumppanina, ja pettymys iskee kasvoja vasten kuin märkä rätti, kun kasuaali jutustelu ei muuttunutkaan rakkaudeksi ensisilmäyksellä. Hiljaa hyvä tulee!

Se tunne kun tutustuitte lauantai-iltana muttet ole vielä sunnuntaiaamuna parisuhteessa.

2) Tutustu ihmisiin.

Tätä hoetaan kaikkialla, mutta se nyt vain sattuu olemaan totta. Suomen animeskenessä on olemassa eräs valitettavan yleinen ilmiö, jossa toisiaan kaukaa ihailleet harrastajat X ja Y pitävät tätä toista aivan mahtavana tyyppinä, mutta kumpikaan ei uskalla avata keskustelua. Pahimmassa tapauksessa X ja Y ovat todellisia sielunkumppaneita, mutta kaikki se potentiaali hyvään ihmissuhteeseen valuu hukkaan molempien vain tuijottaessa toista kaihoisasti Metsähallin pylvään takaa kun tämä ei huomaa. Vanha sanonta kuuluu, että kotoa ei tule kukaan hakemaan, ja se pitää paikkansa edelleen. Miten voit tutustua uusiin ihmisiin jos et koskaan yritä tutustua uusiin ihmisiin? Tiedän, että iso osa animeharrastajista on introverttejä ja/tai ujoja (itse olen molempia), eikä tuntemattomalle tyypille jutteleminen tule oikein luonnostaan. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, joskus vain on poistuttava omalta mukavuusalueeltaan ja yritettävä. Epäonnistumisia sattuu kaikille, mutta se ei anna lupaa lakata yrittämästä. Kaikki ne kiusalliset hiljaisuudet ja väenvängällä ylläpidetyt keskustelut ovat kyllä sen arvoisia, kun viimein löydät ihmisen jonka kanssa sinulla oikeasti klikkaa. Hyvä tapa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin on osallistua cosplayryhmiin -- itse olen tavannut niiden kautta aivan hirveästi ihania ihmisiä, joista osan kanssa olen edelleen todella hyviä ystäviä ja joista osan kanssa taas olen kokenut ihastumisia. Yhteinen mielenkiinnonkohde helpottaa keskustelun aloittamista huomattavasti. Coneissa on myös usein tarjolla luentoja epävirallisempaa yhteistoimintaa kuten lautapelejä tai teehetkiä, joten niissä kannattaa kokeilla onneaan. Joinain vuosina Desuconeissa on järjestetty myös speedmeetingiä, jossa tapaa valtavan määrän uusia ihmisiä todella nopeasti, joten jos tämä ohjelmanumero tekee vielä joskus uuden tulemisen, kannattaa osallistua.

"Hei aivan ihana cossi sulla!"

3) Älä ole ennakkoluuloinen/nirso.

Etenkin Internetissä on helppoa suhtautua asioihin ja ihmisiin mustavalkoisesti ja kehitellä ennakkoluuloja vailla sen kummempaa todellisuuspohjaa. Kuitenkin, jos menet coniin uskoen, että jokainen vastaantuleva mies on hikinen nyymi joka vain odottaa oikeaa hetkeä iskeäkseen kouraansa ensimmäisen näkemänsä KanColle-cossaajatytön reiteen, et mitä todennäköisimmin löydä conista poikaystävää. Vastaavanlaisesti, jos ajattelet että jokainen conittajatyttö on olemassa vain tehdäkseen sinut naurunalaiseksi kun yrität jutella hänelle, on hyvin epätodennäköistä että päädyt yhteen conittajatytön kanssa. Animeharrastajat kenties ovat, näin mututuntumalta, keskimääräistä ujompia ja kömpelömpiä sosiaalisissa tilanteissa, mutta hyvin harvalla conittajalla on oikeasti pahat mielessään. Mikäli oikeaa seksuaalista ahdistelua/muuta häiritsevää käytöstä tapahtuu, kannattaa hakea kipinkapin lähin järjestyksenvalvoja apuun, mutta pelkkä keskustelun aloittaminen kanssasi ei ole mikään synti eikä se tee kenestäkään "creepyä". Useimmat nimenomaan toivovat löytävänsä coneista samanhenkisiä ihmisiä ystävyys- ja/tai parisuhteisiin, eikä siinä ole mitään pahaa. Jos satut flirttailemaan mukavalle tyypille ja tämä ilmoittaa olenvasa varattu tai ettei häntä kiinnosta, ei siinä mitään -- et voinut tietää etkä ole siis toiminut väärin. Unohda myös ajatus "kaikki sarjasta X cossaavat ihmiset ovat Y", sillä se nyt ei missään nimessä pidä paikkaansa.

Seurustelukumppania hakiessa saa ja toki pitääkin olla kriteereitä, mutta eräs asia on tehtävä selväksi. Jos oletat, että conissa syliisi tipahtaa ajatuksenlukutaitoinen ja supersosiaalinen lihaksikas animebishi tai 24/7 söpö ja viaton photoshopatulta aasialaismallilta näyttävä animeprinsessa, joudut pettymään pahemmin kuin lapsi, jonka synttäreille ei saapunut ainuttakaan vierasta. Kukaan ei ole täydellinen, piste. Jos pidät kynsin ja hampain kiinni ihanteestasi, tulet väistämättä pettymään kun todellisuus ei vastaakaan kuvitelmia. Jos jätät juttelematta cossaajatytölle siksi, että tämä on mielestäsi liian pitkä cossaamaan hahmoa X, et koskaan saa tietää että olette molemmat hulluina Pokémoniin ja haluatte kumpikin kuusi lasta ja koiran. Jos ignooraat mukavalta vaikuttavan mutta fedorapäisen pojan vain päähinevalinnan takia, et koskaan päädy keskustelemaan hänen kanssaan kolmelta aamuyöstä syvällisesti siitä, kuka on paras Love Live -tyty. Ulkokuori on toki se, mihin ihastutaan, mutta useimmiten sisäinen puoli on se, mihin rakastutaan.  

Sori vaan mutta Takeoita löytää vain animesta.

4) Unohda itsesyytökset äläkä luovuta.

"Haluun löytää conista seurustelukumppanin mut juttelin kerran conissa pojulle/tytylle mut se vaan ignoorasi mut joten nyt en yritä enää ikinä :(((". Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, tee suunnanmuutos. Vaikka olisit kuumotellut koko perjantai-illan jotain söpöä conittajaa ja vihdoin kerännyt rohkeutesi mutta tullut torjutuksi/ignooratuksi, se ei tarkoita etteikö jonkun toisen kanssa voisi onnistua paremmin. Ja ennen kuin aloitatkaan, lakkaa hokemasta itselleni "olen niin ruma/tylsä/burgeri/kamala ihminen ettei kukaan voi minusta kiinnostua", sillä se ei pidä paikkaansa. Olet itse itsesi pahin kriitikko, ja niin ovat kaikki muutkin -- usein muut eivät edes huomaa niitä asioita, joista olet huolissasi itsessäsi, sillä kaikki ovat niin keskittyneitä omiin muka-kamaliin puoliinsa. Otetaanpa pari esimerkkitilannetta.

Tilanne 1: Björn Burgeri menee juttelemaan Clara Cossaajalle.

Björn: "M-moi, sul on tosi upee cossi saanks kuvan?" (Voi pastakeitin, spagetit valuu, se pitää mua ihan varmasti outona ja tyhmänä.)
Clara: "Joo toki!"
Björn: "Kiitti kuvasta. Kotori on munkin suosikkityty Love Livestä." (Olipa tyhmästi sanottu, en kai mä kuvaisi sitä jos Kotori olisi mun mielestä huonoin tyty. Parasta häipyä pian.) "Mutjootota pitää mennä."
Clara: "Okei moi!" (Hitsi miten mukavanoloinen jätkä, olisi ollut kiva jutella sen kanssa Love Livestä mutta nyt me ei varmaan nähdä enää. :( )

Tilanne 2: Mia Mahjonginpelaaja yrittää lähestyä Make Mahjonginpelaajaa pelin lomassa.

Mia: "Hei tota nyt kun tää peli on loppumassa niin haluisiksä tehdä jotain yhdessä?" (Kylläpä kuumotti kysyä, se varmaan näkee et oon ihan hermona. Miks ryssin aina nää tilanteet.)
Make:  "Ai hitsi mun on kyllä pakko mennä sinne Battle Royale -luennolle, se alkaa ihan just." (Mutta jospa sen jälkeen?)
Mia: "Aijaa no ei sit, mä vaan aattelin jos sulla olis ollu aikaa. Itse asiassa mäkin taidan silloin olla yhdellä luennolla." (Niinpä tietty, sen mielestä oon ruma ja läski. Sillä on kumminkin varmaan jo tyttöystäväkin.)
Make: "Ai okei." (Onpa söpö tyttö, harmi ettei se näytä tahtovan hengata mun kanssa. ;_; )

Huomaatteko mitä tapahtui? Kummassakin tapauksessa osapuolet tulkitsevat väärin toistensa kommentit omien negatiivisten ajatustensa takia, mistä seuraa vain pahaa mieltä molemmille. Itse olen ollut perusluonteeltani pessimistinen niin kauan kuin muistan, joten tiedän kokemuksesta että tällaista tapahtuu aivan liian helposti. Vie aikaa ja voimia päästä eroon siitä harhakuvasta, että itse on maailman rumin/tylsin/kamalin ihminen, mutta se on ehdottomasti sen arvoista.

"En minä vihaa sinua, on vain pakko päästä kunniavierasohjelmaan!"

5) Älä mene coniin VAIN etsimään seurustelukumppania.

Kukaan ei sano, että coneissa ei missään nimessä saisi pariutua. Conit ovat erittäin hyvä pariutumisympäristö, sillä niissä liikkuessa voit olettaa, että potentiaaliset seurustelukumppanit ovat kiinnostuneita jokseenkin samanlaisista asioista kuin sinä, mikä madaltaa tutustumiskynnystä ja helpottaa tutustumista. Kuitenkin, sanon nyt suoraan että on aivan idioottimaista lähteä coniin ainoana tavoitteenaan päästä siellä parisuhteeseen. EI. Jos et mene coniin tekemään mitään muuta kuin yrittämään pariutumista, tuhlaat harmillisen paljon omaa aikaasi ja viet lipun sellaiselta, joka olisi tahtonut coniin conittamaan. Jos sinulla ei ole conissa kirjaimellisesti mitään muuta tekemistä kuin etsiä seuraa, paineet löytää seurustelukumppani kasvavat valtaviksi ja vaikeuttavat pariutumista. Pahimmassa tapauksessa epätoivo paistaa potentiaalisten kumppaneiden silmiin Metsähallin toiselta puolelta asti, ja nämä kaikkoavat luotasi kuin, no, potentiaaliset kumppanit superepätoivoisen kosijan luota. Conissa on niin paljon tehtävää, nähtävää ja koettavaa, että ihminen joka ilmaisee tulleensa sinne vain seurustelukumppanin löytäminen mielessään, antaa itsestään hieman epäilyttävän kuvan. "Joo ei mua kiinnosta nää luennot yhtään mut tulin iskemään conittajia, läheks kahville?" tuskin on paras mahdollinen keskustelunavaus uuden kiinnostavan tyypin kanssa. Kun coniinmenon pääpointti on jossain aivan muualla, kuten vaikka kunniavieraan tapaamisessa, luentojen seuraamisessa tai cossaamisessa, ihmisiin tutustumisesta ei tule niin väkinäistä ja pakotettua kuin silloin, jos itse con ei kiinnosta tippaakaan. Toivon tosiaankin, ettei kukaan oikeasti mene coneihin vain seuran löytämisen perässä, sillä se on niin suurta haaskausta että harakatkin itkevät (yleensä käytetään sanontaa "harakatkin nauraa", joten ymmärrätte varmasti miten vakavasta asiasta on kyse).

"Täällä on tylsää ja anime on kuraa, miksen oo jo löytänyt pojuydeä?"

Muttamutta, tässäpä nämä. En tiedä oliko näistä mitään apua, mutta ainakin niitä oli hauskaa kirjoittaa. :D Hyviä tulevia conia ja onnea parinmetsästykseen!

3 kommenttia:

 1. Tuohon tutustumispuoleen voisi myös heittää Paavo Lipposta lainaten että "Twitter on paras." Suomen pienten mutta aktiivisten animepiirien kautta on helppoa tutustua etukäteen ihmisiin täysin turvallisesti omasta hikikomerosta käsin. Conissakin on sitten helpompi aloittaa jutustelu tyyliin "Hei oon X Twitteristä, sähän oot Y? Etkös säkin katsonut nyt sarjaa Z, mitä oot tykännyt?" tms. Tai jos ei muuta niin voi sitten kysyä sen söpön cossaajatytyn/pojun Twitter-tunnusta jos puhelinnumeron utelu kuumottaa liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi tämä jättää ulkopuolelle kaikki me, jotka emme ole missään sosiaalisessa mediassa :(

   Poista
 2. Haha, ihan mahti postaus! Tutustuin nimittäin juuri conin takia paremmin nykyiseen poikaystävääni, joka helpotti asioita ja avasi toisin sanoen uusia ovia. Olin nähnyt tämän henkilön aikaisemminkin, mutta silloin tämä animepoju ei sytyttänyt laisinkaan :D Jotenkin conissa ihmisistä näkee aivan uuden puolen, kuin esimerkiksi lähikaupassa. Silloin conin aikana joo juttelimme ja näin, mutta uskalsin vasta kuukauden päästä siitä pyytää numeron ja alkaa jutskailemaan ja BÄM tässä sitä ollaan, Frostbite 2013 jää ikuisesti muistoihin~ Ps. Erittäin hyviä vinkkejä annoit!

  VastaaPoista