lauantai 21. helmikuuta 2015

Länkkärit ja cossaajat pois MINUN Desuconeistani, eiku--

En jaksa kunnolla avautua Suomen coniskenen uusimmasta ulinanaiheesta eli siitä, että Desucon muka vihaisi cossaajia, sillä tämä väite on täysin naurettava ja perustuu sitä paitsi mitä todennäköisimmin pelkälle väärinkäsitykselle/luetun väärinymmärtämiselle. Toteankin siis näin lyhyesti ja ytimekkäästi: ei, Desucon ei vihaa cossaajia, sillä jos näin olisi, conissa tuskin olisi cosplaykisoja, cosplayohjelmaa tai cosplaypukuhuonetta. Kuka muka on väittänyt etteivät cossaajat istu luennoilla? Ja näin viidennenmiljoonannen kerran: Frostin K18-ikäraja ei johdu siitä, että ilkeät Desu-sedät olisivat sitä mieltä, että kaikki cossaajat ja alaikäiset pitäisi polttaa isossa kokossa samalla kun täysi-ikäiset, Oikeat Conkävijät nautiskelevat skumppaa ja mansikoita ravintola Lastun pöydässä jousikvartetin soittaessa taustalla. Frostin K18-ikäraja johtuu siitä, että yli 18-vuotiaat käyvät todistetusti useammin ohjelmissa kuin alaikäiset conittajat, ja kuuluvat siten Desuconin toivottuun kohderyhmään. Näin yksinkertaista se on.

Desucon ei siis vihaa, mutta tällä kertaa minäpä vihaan. Kyllä vain. Arvatkaapa mitä minä vihaan? Sitä, kun ihmiset, jotka eivät ole kiinnostuneita animesta tai Japani-jutuista ylipäätään, tulevat Desuconiin ja ulisevat conin jälkeen Internetissä miten tapahtumassa ei ollut tarpeeksi sisältöä heille ja eikö Desu voisi ensi kerralla pitää ohjelmaa myös länsimaalaisista sarjoista.

"En käyny Desussa yhessäkään ohjelmassa kun öö ei mua oikein kiinnosta toi anime ://"   
"Miksei länsisarjacossilla pääse Desun hall cosplay -kisaan?"
"Desuconin yleisilmeelle tekisi hyvää jos sinne lisättäisiin ohjelmaa länsifandomeista!"

Pyrin yleensä esiintymään blogissani ja Internetissä muutenkin kohteliaasti, mutta nyt minulla keittää yli. Tilanne on sama kuin se, että jääkiekko-otteluun ilmaantuisi lauma jalkapallofaneja, jotka eivät katsoisi ottelua lainkaan ja valittaisivat pelin jälkeen äänekkäästi siitä, miksei kaukalossa pelattu jalkapalloa. Aina saa toivoa, mutta yhdenkään tapahtuman velvollisuutena ei ole muokata itseään Juuri Sinun toiveitasi vastaavaksi, etenkään jos nuo toiveesi poikkeavat suuresti kyseisen tapahtuman tavasta profiloitua. Piste. Ymmärrän kyllä, että Suomen ongelmana on länsimaalaisiin sarjoihin/fandomeihin keskittyvien tapahtumien puute, mutta se ei tarkoita, että animeen keskittyvien tapahtumien tulisi muuttaa itseään länsimaalaisten sarjojen faneille sopivammiksi. Desucon kun kuitenkin on tietääkseni niitä harvoja (ellei jopa ainoa, muistini taitaa nyt pettää) nimenomaan animeen ja mangaan keskittyvä coneja. Turrit, bronyt, Tumblr-fandomien edustajat ja länsimaalaisten videopelien ystävät löytävät luultavasti mieleistään sisältöä esim. Traconista tai Animeconista, mikä ei ehkä ole ideaalitilanne mutta on kuitenkin edes jotain.

Itse olen toki kiinnostunut Japani-juttujen lisäksi myös länsimaalaisista sarjoista ja peleistä, mutta tunnen silti itseni enemmänkin animefaniksi kuin länsifandomien jäseneksi. Näin ollen en ole itse kokenut kuuluvani esim. Fanfestin tai Popcultin kohderyhmään, ja olen suosiolla jättänyt liput niille, jotka oikeasti tahtovat kyseisiin tapahtumiin. Mielestäni yksi conien parhaimmista puolista on samanhenkisten ja samanlaisia kiinnostuksenkohteita omaavien ihmisten löytäminen, eikä tämä puoli pääse toteutumaan mikäli tapahtumat täyttyvät niistä, joita tapahtumassa painotettavat asiat eivät kiinnosta. Suomi laahaakin jäljessä tämän asian suhteen, ja taitaa mennä hetki ennen kuin pelkästään länsisarjoille pyhitetyt tapahtumat saavat jalansijaa täällä. Se ei siitä huolimatta tarkoita, että tätä odotellessa animetapahtumien pitäisi muuttua länsifandomkeskeisiksi. Jos Desuconiin ilmestyisi yhtäkkiä syvällinen luento bronyjen yhteiskunnallisesta asemasta, olisin syvästi pettynyt. Ponit eivät ole animea eivätkä siten kuulu Desuconiin. Eihän koirakaan kuulu kissanäyttelyyn. 

Totuus on kuitenkin se, että coninjärjestäjien on mahdotonta valvoa, menevätkö liput conin kohderyhmälle. Cossaajat ovat hyvin usein myös animeharrastajia, ja Disney-prinsessaksi pukeutuneella tyypillä voikin olla eeppisen mittaiset MAL-palkit. Näin ollen kukaan ei estä animesta kiinnostumatonta henkilöä osallistumasta Desucon-tapahtumiin, mutta kyseisellä henkilöllä ei silti mielestäni ole mitään oikeutta pahoittaa mieltään, jos tapahtuma ei kyseisen henkilön toiveista huolimatta muokkaa itseään tavalla, joka ei sovi sen imagoon. 

6 kommenttia:

 1. KIITOS!

  Saanen lisätä:
  "Mutkun conit ovat joillekin se ainoa tilaisuus nähdä kavereita ympäri Suomea ja cossata!"

  Eivät ole. Juna kulkee vaikka muutaman hirven yli, jos tarve vaatii. Cosplay ja kavereiden näkeminen ei ole coneihin sidottua, vaikka kuinka asuttaisiin ympäri maata. Miittejä voi järjestää. Kavereita voi mennä tapaamaan ihan muutenkin vaan. Cosplayta voi harrastaa missä vaan. Kaikki on vain siitä kiinni, miten itse viitsii vaivautua. Eikö se olisi kivempaa nähdä kavereita JA saada sitä haluttua viihdettä, vaikka sitten itse järjestettynä, vähän pienemmässä mittakaavassa, kuin maksaa itsensä kipeäksi tapahtumasta, joka ei edes "ole tarkoitettu sinulle"?

  Ja jälleen cosplaylla ei oikeasti ole mitään tekemistä asian kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä!

   Ja juurikin näin. Itse olen vuosien mittaan ravannut milloin missäkin miitissä kavereita tapaamassa silloin kun seuraavaan coniin on ollut ikuisuus. Cossimiitit ja photoshootit ovat ihan yhtä letkeitä tapahtumia kuin conit ja usein vielä halvempia ja vähemmän stressaavia.

   On se jännä tämä "alaikäiset pois Frostista --> alaikäiset = cossaajat --> Desucon vihaa cossaajia" -virhepäätelmä.

   Poista
 2. Tämä, tämä, niin paljon tämä.

  Olen jo ensimmäisestä Desuconista asti tuntenut kuuluvani tapahtuman kohdeyleisöön, joten potuttaa aina kun nämä selkeästi kyseiseen kohdeyleisöön kuulumattomat yksilöt sitten ulisevat, että miksei tämä suuri ja hieno coni nyt sitten palvelekaan Juuri Heidän tarpeitaan. Varmaan pahiten sattuvat syytökset siitä, että on conin ja sen järjestäjien vika, jos tapahtuman ohjelma ei ko. kävijää kiinnosta. Ei kiesus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Itse pidän Desucon-tapahtumista juurikin animeen keskittymisrn vuoksi, sillä anime kiinnostaa minua suuresti. En ymmärrä, millä perustein animea katsomattomat länkkäriohjelman vaatijat saapuvat vuodesta toiseen juuri Desu-tapahtumiin ja pyrkivät muuttamaan niitä mieltymystensä mukaisiksi.

   Poista
 3. Samaa mieltä.

  On kyllä pakko sanoa, että eniten tässä harmittaa että Chuigan (kuunsirppuchu.blogspot.fi) postaus meni monilta ihan ohi ja siitä alkoikin tämä "nyt vihataan Desuconia ja voi että kun syrjitään cosplayta". ´:) Hei. Pointti ihmisiltä meni ihan ohi kyseisessä blogipostauksessa ja edelleenkin edellä mainittu bloggaaja ei ajattele että cossaajia syrjittäisi. Se oli pelkkä esimerkki, samoin kuten Desucon ym. blogitekstissä mainittu.

  ... :/ Kukaan ei ulise, vaan kyseinen teksti ymmärrettiin väärin, mitä tässäkin blogimerkinnässä olettettavasti reffataan. Harmittaa se että Chuiga leimattiin Desuconin vihaajaksi ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ihmiset ulisevat, vaikkakin tässä tapauksessa silkan väärinymmärryksen ja kenties draamanhaluisuuden vuoksi. Ei olr reilua mustamaalata yhtä ihmistä etenkään väärin perustein.

   Poista