torstai 23. helmikuuta 2012

Puku vs kroppa, kumpi on tärkeämpi?

Tällä kertaa aion käsitellä omasta mielestäni varsin ajatuksia herättävää aihetta. Otsikon lukeneet tietävätkin mistä on kyse, nimittäin siitä onko hyvässä cosplayssa tärkeämpää itse puku vai fyysinen olemus. Cosplayn ideanahan on -- hauskanpidon ja käsityötaitojen kehittämisen lisäksi -- näyttää mahdollisimman paljon hahmolta. Jotta maantienväriset hiukset omistava ja löhöasuja rakastava Pirkko 14 vee olisi uskottava Homura, Hina Ichigo tai Sailor Mercury, täytyy hänen vaihtaa rakkaat verkkarinsa röyhelöhameeseen ja piilottaa lettinsä kirkkaanvärisen peruukin alle. Ilman oikeanlaista pukua cossia on vaikea ellei täysin mahdoton tunnistaa, ja kukapa sitä nyt haluaisi. Niinpä hyvä cosplay ei onnistu ilman kunnon pukua. Mutta entäpä jos Pirkko 14 vee sattuukin painamaan "hieman" enemmän kuin valitsemansa hahmo -- vaikkapa noin 90 kiloa? Netin supersankareilla a.k.a anonyymeillä on tähän selkeä vastaus: eihän ylipainoinen voi cossata heidän rakkaita waifujaan. Animetytöt painavat useimmiten n. 60 kiloa tai alle ja sitä painavampi cossaaja tuntuu olevan monen mielestä oikea pyhäinhäväistys. 

No. Kieltämättä on totta että lyhyt ja pienitissinen tyttö sopii paremmin vaikkapa Madokaksi kuin pitkä ja muodokas -- kroppansa puolesta, siis. Mutta entä jos yli 80 kiloa painava ja E-kupin rinnat omistava Essi Espoosta haluaa ehdottomasti cossata rakasta suosikkihahmoaan Madokaa ja tekee niin uskomattoman hienon puvun että siinä menee World Cosplay Summitin tuomareiltakin luu kurkkuun? Voidaanko siinä tapauksessa väittää että Essin cosplay on huono koska Essi on x senttimetriä liian pitkä ja x kiloa liian painava?

Internetin ihmemaailmassa mielipiteet tuntuvat olevan Essiä vastaan. Vaikka puku olisi kuinka hieno, välillä tuntuu siltä että reilusti ylipainoisten cossaajien puvut saavat olla oikein erityisen upeita ennen kuin ne menevät kuumien tsikujen cossien ohi. Ylipainoiset cossaajat myös saavat helposti kuraa niskaansa ja kommentit ovat useimmiten seuraavankaltaisia:    

Toisaalta taas vähän sinnepäin olevat cossit joiden kantajana on hemaiseva pitkäsäärinen beibe innoittavat anonyymejä ja muita jalosukuisen rodun edustajia kirjoittamaan seuraavanlaista palautetta:
 


 Tuo Serenity-cossaaja ei nyt ollut ihan se esimerkki jota hain; mielessäni kummitteli kerran 4chanissa näkemäni laadukas kuva ylipainoisesta Prinsessa Zelda -cossaajasta, jonka cossi oli vaan niin lähdekuvan näköinen ja kauniisti toteutettu että sitä ei olisi voinut sanoa huonoksi pahalla tahdollakaan. Tätä kyseistä kuvaa en kuitenkaan ahkeran etsinnän jälkeen löytänyt, se olisi ollut vielä parempi esimerkki. Ja mitä Hancock-kuvaan tulee: ellei tuo ole joku harvinainen spesiaaliversio/oma versio -- mistä ei siis ollut puvun yhteydessä mainintaa --  niin cossi ei tosiaankaan ole lähdekuvan mukainen. Tissiä ja reittä siinä sen sijaan näkyy, mikä tuntuu olevan monen mielestä laadukkaan cosplayn lähes ainoa kriteeri. Eipä siinä, laadukas ja nätti kuvahan tuo on mutta puku on kaukana alkuperäisestä.

Jotenka. Mikäli arvioimme näitä kahta kuvaa pukujen perusteella, on Serenity-cossari selvä voittaja. Puku on oikeanlaista kangasta, näyttää nätiltä ja muistuttaa lähdekuvaa. Hancock-cossaajalla taas kangas on vääränväristä, hihoista puuttuvat yksityiskohdat ja yläosaa on muutettu alkuperäistä versiota seksikkäämmäksi. Edes käärmeprinsessan tavaramerkkikorvakoruja ei kyseiseltä cossaajalta löydy. Mutta entäpä sitten jos katsommekin cossaajien ulkoista olemusta ja jätämme puvut sivuosaan? Hancock-cossaaja muistuttaa fyysiseltä olemukseltaan enemmän valitsemaansa hahmoa kuin Serenity-cossaaja, joten kropan puolesta hän on lähempänä alkuperäistä. Kumpikin siis voittaa yhden erän. Kysymys kuuluukin että kumman erän voitto painaa vaakakupissa enemmän. Jos cosplaykisaan osallistuisi kaksi cossaajaa joiden puvut ovat ihan yhtä hienot, olisiko oikein valita voittajaksi se joka painaa vähemmän ja näyttää siten enemmän animehahmolta?

Termi cosplay tulee sanoista "costume" ja "play" ja tarkoittaa siten pukuleikkiä, ei siis tissileikkiä tai anoreksialeikkiä. Monille harrastajille on tärkeintä nimenomaan sen puvun tekeminen ja hahmon esittäminen eivätkä he menetä yöuniaan jos vaaka näyttää 20 kg enemmän kuin animetyttöä punnitessaan. Mikä oma mielipiteeni sitten on? No, minusta on vain yksinkertaisesti väärin tuomita ihminen sellaisen asian perusteella jolle hän ei itse mahda yhtään mitään, oli sitten kyseessä vaikkapa seksuaalinen suuntautuminen, kehitysvamma tai juuri tämä käsitelty oma ruumiinrakenne. Animehahmot ovat 2D:tä ja niiden mittasuhteet sellaisia että ne näyttäisivät reaalimaailmassa naurettavilta. Minulle itselleni cosplay tarkoittaa nimenomaan sitä pukuilua vaikka tuppaankin miettimään hahmoa valitessani sitä sopiiko kroppani kyseiselle herralle/neidille. En ikimaailmassa pystyisi sanomaan kenellekään "No joo onhan toi sun pukus kyllä ihan kiva mutta oot silti ihan huono Hatsune Miku kun painat 10 kg liikaa!!1". Cossin arvosteleminen pelkän ruumiinrakenteen perusteella tuntuisi epäreilulta ja ilkeältä. Silti en voi kiistää sitä etteikö oikeanlainen ruumiinrakenne kieltämättä auta aika paljonkin hahmolta näyttämisen suhteen. Ja hahmolta näyttäminenhän on cosplayssa melkoisen tärkeä juttu. Mutta silti. Onko muka reilua jos tuhottomasti aikaa, rahaa ja vaivaa puvulleen uhrannut cossaaja saa kehnompaa palautetta kuin cossaaja, jonka puku on ihan ok mutta jota on siunattu kauniilla vartalolla?

Vielä yksi kysymys. Onko cosplay ylipäätänsä niin serious business että ihmisiä kannattaa ruveta tuomitsemaan sen vuoksi?       

25 kommenttia:

 1. http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_ls6yywa0CI1r1dtsro1_1280.jpg?AWSAccessKeyId=AKIAJ6IHWSU3BX3X7X3Q&Expires=1330106768&Signature=%2Blj%2Bf4EttG2jW%2FgAb8TDQRQZGpg%3D

  Tarkoititko mahdollisesti tätä Zelda -cossia? Tuli ainakin kuvauksesta mieleen :D (oikeastaan jo otsikosta... tämä on yksi hienoimpia Zelda cosseja!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LUIT AJATUKSENI JUIPPI. Kiitos tästä, kiitos suuresti <3

   Poista
 2. Tykkäys o/
  Cossatessa on tarkoitus pitää hauskaa, eikä kehonrakenteella ole siltä kannalta mitään väliä.

  VastaaPoista
 3. Repesin tuolle "tissi- tai anoreksia-leikkiä kohdalle" xD
  Hyvää asiaa koko blogin täydeltä, ja todella mainio loppulausahdus. Arvostan.

  (joo, miekin löysin tän siun blogin vihdoin ja viimein)

  VastaaPoista
 4. Hienoa hienoa, aproovaan todella tätä tekstiä..! Nuorilla on jo niin paljon ulkonäkökriisejä, että voisi nyt edes cosplayn antaa olla sellaista hauskanpitoa, mutta kun ei. Ihmisten pitää aina ottaa kaikki liian vakavasti, ja siten pahoittavat muiden mieltä.

  VastaaPoista
 5. "Cosplay on yksi tapa näyttää fanittavansa hahmoa." Maria Parviaista lainaten. Ja olen täysin samaa mieltä. Vaikka omalla kohdalla tämä ei aina toteudu, että pukuilisin juuri lempihahmoani sarjasta x, mutta jokin saa aina minut kiintymään tiettyyn hahmoon ja sitten se on vaan pakko tehdä. Sillä tavalla serious business, mutta koska oma ulkonäkö ei läheskään aina vastaa (köh, 2D ja 3D eivät valitettavasti ole sama asia, sniff!) hahmoa, niin onko sillä sitten niin kamalasti väliä.

  Ihminen ei voi vielä toistaiseksi valita ulkonäköään, mutta tottahan toki jos olisi mahdollista, ottaisin mielelläni aina sen väriset silmät ja ruumiinrakenteen ja luonteenpiirteet kuin hahmolla! Mutta sitten koko homma kävisi tylsäksi, eikö vain? Tämähän käy melkein teatterista~! Jos kaikki cossaajat näyttäisivät samalta, eihän koko harrastuksessa olisi mitään itua. Myönnän että joskus on vaan kiva mennä nauramaan kuvalaudoille ja katsoa kuvia huonoista, oikeasti epäonnistuneista puvuista. Ja kun itse epäonnistun osaan nauraa sillekin, mikä on mielestäni tervettä. Eli ei se niin serious business voi olla. Ei saa olla.

  VastaaPoista
 6. Miksi vittu ranttaat? On vähän epätodennäköistä, että ranttaisit näin paljon, jos tissit eivät sinua ärsyttäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät tissit minua ärsytä vaan se, että joidenkin vaivannäkö ignoorataan täysin vain koska heidän fyysinen olemuksensa ei ole niin lähellä animehahmoa. Hyvä kroppa ei saisi olla peruste hutaistulle cosplaypuvulle.

   Poista
  2. Se nyt tuli selväksi, mutta taitaapa shotaherralla olla oma lehmä ojassa.

   Poista
  3. Arvon "anonyymi" on hyvä ja selittää toki tarkemmin.

   Poista
 7. Haluaisit itsekin paljastella, muttet kehtaa, joten olet katkera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin mielenkiintoinen näkökanta.

   Poista
  2. Sehän on varsin selvää tämän blogi updtaen perusteella. Tiedät että saisit enemmän arvostustakin siten

   Poista
  3. Ööh, ei. Tämän postauksen ideana ei ollut "yhyy vähäpukeiset tissibeibet saa enemmän huomiota kuin minä" vaan se, että pohdin kumpi (puku vai kroppa) painaa cosplayn suhteen vaakakupissa enemmän. Itse pidän tätä nimenomaan pukuiluharrastuksena ja sen takia minua ylipäätänsä syö jos joidenkin kova työ jää huomiotta koska näiden kroppa ei anonyymejä miellytä. Puhe ei siis ollut pelkästään itsestäni vaan ihan yleisesti ottaen tätä aihetta käsittelin.

   Poista
  4. pidät cossaamista pukuiluharrastuksena ja kehon ei siksi pitäisi olla valituksen aihe, mutta silti vähintään joka toisessa postauksessa uliset itse miten omakuvasi on surkea ja kehosi liian iso. Päätä nyt mitä mieltä olet.

   Poista
  5. Voin olla epävarma oman kroppani suhteen mutta se ei tarkoita että kaikki maailmassa pyörisi sen ympärillä. Niin juuri on tämän postauksen kohdalla. En ehkä voi käsitellä tätä aihetta täysin objektiivisesta näkökulmasta kun olen itsekin vähän isokokoinen, mutta tarkoituksena tässä postauksessa ei ainakaan ollut omasta kehosta valittaminen. Vaikka olisin 20 kg laihempi, ärsyyntyisin silti jos joku hyväkroppainen tyttö kehnossa cossipuvussa saisi enemmän huomiota kuin valtavan upean puvun tehnyt vähän ylipainoinen cossaaja.

   Poista
 8. "Vaikka olisin 20 kg laihempi, ärsyyntyisin silti jos joku hyväkroppainen tyttö kehnossa cossipuvussa saisi enemmän huomiota kuin valtavan upean puvun tehnyt vähän ylipainoinen cossaaja."

  >saisi enemmän huomiota.
  >kaikki cosplayaajat huomiohuoria M.O.T.

  Siis sinua ärsyttää se, että tässä maailmassa, myös cosplaypiireissä, ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota kauniina pidettyihin ihmisiin? Voi voi, tuon ärsytyksen kanssa joudut elämään vielä hyvin pitkään, koska tuo on meidän kulttuuriin sisäänrakennettu juttu.

  Keneltä huomion saamisesta tässä nyt puhutaan? Cosplayharrastajista varmasti ne, jotka pukunsa itse tekevät, osaavat arvostaa hyvin tehtyä pukua, oli se kenen päällä tahansa. Toitottavatko he turuilla ja toreilla että PARAS COSPLAY IKINÄ, on eri asia. Totta kai niitä mallinmitoissa olevia vähäpukeisia pukuilijoita ylistetään, koska he ovat kauniita katsoa. Ja heitä ylistävät monesti ihmiset, joilla ei ole minkäänlaista kokemusta pukujen tekemisestä ja joita ei pukujen tekotavat tai toteutuksen laatu edes kiinnosta. Tietysti se pukuilija, joka kroppansakin puolesta vastaa lähdemateriaalia, saa enemmän huomiota.

  Jos taas puhutaan vaikka cosplaykisaamisesta, niin siellähän ruumiinrakenne ei vaikuta. Tuomarit kyllä arvioivat sen puvun, eivät kilpailijan painoindeksiä.

  Ja jos huomion saaminen on oikeasti se ydin ja ainoa asia mikä tässä harrastuksessa viehättää (en väitä että sinulla näin olisi, mutta hypoteettisesti), niin minusta se on aika huono pohja. Huomio on kiva lisä, mutta pelkästään sen pohjalta rakentuu aika stressaava ja ahdistava harrastus.

  VastaaPoista
 9. "Vaikka olisin 20 kg laihempi, ärsyyntyisin silti jos joku hyväkroppainen tyttö kehnossa cossipuvussa saisi enemmän huomiota kuin valtavan upean puvun tehnyt vähän ylipainoinen cossaaja."

  Ai että tärkein syy cossaamiseen ei olekaan se puvun teko, vaan huomion hakeminen? ;) Noh, tunnetusti huomion kerjääminen onkin tärkein syy cossata ;D

  Mutta jos totta puhutaan, kumpikin ovat tärkeitä - niin asu kuin kroppa. Toki aina sanotaan, että cosplay on "costume playta" ja paino sanalla costume - eli cosplayssa tehdään asuja.

  Vähänkään syvemmälle mennessä kuitenkin huomataan, ettei asia ole näin: miksi muuten cossaajat hankkisivat peruukkeja ja piilolinssejä? Miksi kukaan huitoisi puuteria naamaansa? Nämähän eivät ole asun osia, vaan biologiaan ja muuhun ulkonäköön liittyviä tekijöitä. Mutta cosplayssa onkin tarkoitus näyttää HAHMOLTA, eikä vain pukea hahmon vaatteita päälleen.

  Siitä voidaan johtaa, että kropalla on kuin onkin väliä. Tuskin se on se ensisijainen juttu, mutta jos kahdella cossaajalla on yhtä hienot asut, se kumpi muistuttaa hahmoa fyysisesti ansaitsee voiton - tämä näyttää enemmän hahmoltaan ja tämän cosplay on siten parempi.

  On myös höpöä väittää, etteikö ruumiinrakenteelleen mahtaisi mitään. Toki, 150-senttisestä ei tule 220-senttistä ja luonnostaan romuluisesta ei tule keijukaista, mutta painoonsa (mikä on yleisin ulinan aihe!) voi kuitenkin vaikuttaa hyvin yksinkertaisilla tavoilla: syömällä vähemmän ja kuntoilemalla enemmän. Google -> "punttisali + kotikaupunki" on hyvä lähtökohta.

  Ihmisillä on toki oikeus olla minkälaisia haluavat, mutta kääntöpuolena kannattaa muistaa, että kenellekään ei ole velvollisuutta ihailla toista.

  VastaaPoista
 10. Täytyy ihan kommentoida kun Ilonan ja niidelin kommenttien välillä on niin mahtava kontrasti. Toinen kommentoi harrastajan näkökulmasta, ja toinen juurikin sen ulkopuolisen. Tässä tuleekin koko puku vs. kroppa -taiston ydin: täytyy valita, ketä haluaa miellyttää. Ei tässä voi voittaa; on vain päätettävä, kenen antaa häiritä itseään. Kaikelle paskalle ei silti tarvitse alistua, taisteluihin kannattaa vaan lähteä harkiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, sillä minä en näe Ilonan ja minun kannoissani enempää kuin vivahde-eron :P

   Oletko oikeasti sitä mieltä, että jos kahdella Sephiroth-cossaajalla on tasan yhtä hienot asut, mutta toisella on puolen metrin parta ja millin siilitukka, tämä on yhtä hyvä cosplay kuin se toinen, jolla on puolitoistametrinen, valkoharmaa tukka ja sileä bishileuka?

   Jos näistä voidaan joustaa, voidaanko joustaa myös esimerkiksi kasvomaaleista jos hahmolla on sellaiset? Tai korviksista? Jos ei, niin miksei?

   Ja jos kerran pelkkä puku ratkaisee, eikö sitten voitaisi vain ripustaa hahmon vaatteet jonnekin mallinuken päälle ja sitten siitä ratkaista, kenen asu oli paras?

   Nämä olivat toki provokatiivisia kysymyksiä, mutta olemme varmaan yhtä mieltä siitä, että "hyvä cosplay-asu" ei rajoitu pelkästään vaatekappaleisiin, vaan hahmolta näyttämiseen kuuluu myös muuta: tukka (=peruukki), silmät (=piilolinssit), mahdolliset kasvo-/ihomaalit, jne.

   Tietenkään kyse ei ole mistään kauneuskilpailusta - puvun pitää olla ykkössijalla. Mutta on epärehellistä väittää, ettäkö pelkästään kankaasta tehdyt osaset ratkaisisivat 100%.

   (Ps. kuumien cossaajamimmien kuvien etsinnässä ja senjälkeisessä ulkonäön etsimisessä ei ole kyse cossaamisesta vaan fäppimatskusta. Kiva harrastus, mutta sillä on hyvin vähän tekemistä cosplayn kanssa.)

   Poista
  2. Minulle puku on automaattisesti muutakin kuin vaatteet. Peruukki, meikit yms. kuuluvat pukuun. Ruumiinrakenne, vartalon koko yms. taas ei.

   Poista
 11. Tämä on nyt tällainen yhteisvastaus, en jaksa vastata jokaiseen erikseen.

  Minua vähän harmittaa miten tämän koko postaukseni idea ignoorataan yhden sanaparin perusteella. "Saada huomiota" oli minulta huono sanavalinta, sillä tarkoitin pikemmiten asusta netissä saatavaa palautetta, sekä positiivista että negatiivista. En siis huomion kerjäämistä ja ajatusta siitä että kaikkien pitäisi ylistää ja palvoa Juuri Minua. Netissä näkee kuvaesimerkin 2 kaltaisia cosseja joita ylistetään maasta taivaisiin täysin muin perustein kuin onnistuneen cossiPUVUN vuoksi, ja samalla ne suurella vaivalla tehdyt ja hienot puvut jätetään syrjään cossaajan kropan vuoksi. Tosin en usko että kovinkaan moni cossaaja karttaa huomiota ja kommentteja asustaan; tuskin ihmiset laittaisivat cossikuviaan nettiin jos palaute/muiden huomio ei kiinnostaisi pätkän vertaa. Ainakin minun mielestäni puvuista annettu palaute (myös asiallinen kritiikki) on mukava lisä pukuharrastukseeni -- EI siis tärkein syy cossata tai ainoa asia mikä tässä harrastuksessa viehättää.

  Kuten jo ylempänä mainitsin, ideana tässä postauksessa ei ollut "yhyy en saa tarpeeksi huomiota kun laihat tsikut on minua nätimpiä!" vaan sen pohtiminen että kumpi on cosplayssa tärkeämpi juttu, oikeanlainen asu (sisältää siis myös peruukin ja muut härpäkkeet) vai se, että fyysisesti ( = kropan, kasvojen jne. puolesta) näyttää hahmolta. Tätä pyrin havainnollistamaan noilla esimerkeillä: ensimmäisen kaltaisia dissataan suureen ääneen hienosta puvusta huolimatta ja toisen kaltaisia ylistetään vaikka puku on puutteellinen. Sen takia heitinkin kysymyksen ilmaan: jos kisassa sattuisi olemaan kaksi cossaajaa tismalleen yhtä hienoissa puvuissa (joihin kuuluu siis piilolinssit, peruukki yms.) mutta toinen olisi nätti ja laiha ja toinen ylipainoinen, olisiko oikein antaa voitto nätille ja laihalle cossaaajalle? Ei kovin todennäköinen tapaus, mutta periaatteessa mahdollinen. Minua EIVÄT ärsytä kauniit ja laihat cossaajapimatsut vaan se jos kova vaivannäkö ( = hieno cossipuku) jätetään huomiotta ja sitten valitetaan, että kyse on huonosta cossista koska pukuilijan kroppa ei ole samanlainen kuin animehahmolla. Enkä nyt tarkoita tällä sitä että kaikki nätit cossaajatytöt olisivat automaattisesti laiskoja/huonoja cossaajia. Tuollaisiin tapauksiin vain tulee helposti törmättyä etenkin Internetin ihmemaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Medialukutaito skill 0. Kyllähän se nyt pitäisi tajuta että netissä ollaan kriittisempiä, etenkin 4chanissa.

   Poista
 12. PÄIVITÄ SHOTAHERRA PÄIVITÄ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi joutuu elämään vielä hetken Shotaherra-selibaatissa.

   Poista