torstai 15. toukokuuta 2014

Kuinka hyvin tunnet cossihahmosi? eli kuinka opin olemaan armollisempi itseäni ja muita kohtaan

Kuvittele, että olet hahmon X suuri fani. Kuvittele, että bongaat tapahtumassa Y cossaajan Å, joka on toteuttanut hahmon X niin hyvin, että hieraiset silmiäsi hämmästyneenä ja epäilet onko suosikkihahmosi muuttunut 2D:stä 3D:ksi ja ilmestynyt kohtalon saattelemana suoraan silmiesi eteen. Kuvittele, että menet cossaajan Å luo ja hukutat hänet kehuihin, minkä jälkeen toteat että onpa kivaa tavata toinen kyseisen sarjan ja kyseisen hahmon fani. Kuvittele, että cossaaja Å toteaa valinneensa hahmon X vain koska se näytti hänen mielestään kivalta.

Näin reagoisin luultavasti itse.

Tämä aihe on pyörinyt mielessäni jo piiiiiiitkään, mutta aiemmin en ole vain saanut aikaiseksi ryhtyä kirjoittamaan. Nyt avaan vihdoin sanaisen arkkuni sillä aihe palasi uudestaan mieleeni valmistautuessani cossaamaan uusinta hahmovalintaani, Erwiniä. Erwin on minulle rakkain ja tärkein hahmo Shingekistä, ja kun sellainen hahmo osuu kohdalle, siitä haluaa tietää  k a i k e n . Miksikö? Koska a) on mukavaa oppia uusia asioita omasta lempihahmosta, ja b) koska valokuvissa poseeraaminen ja in character -läpän heittäminen mahdollisten muiden samasta sarjasta cossaavien ihmisten kanssa on huomattavasti helpompaa, jos tuntee hahmonsa kuin omat taskunsa. Nyt paljastuu siis sekin seikka minkä vuoksi ravaan cosplaydeiteissä niin paljon: niihin valmistautuessa saa pohtia sydämensä kyllyydestä sitä, miten hahmon menneisyys ja mieltymykset vaikuttavat hahmon nykyiseen käytökseen ja valintoihin. Erwin on uusin tällainen tapaus, mutta olen kokenut monesti ennenkin vastaavan innostuksen ja suorastaan sairaalloisen kiinnostuksen lempihahmojeni taustoja ja mielenliikkeitä kohtaan. Hyvä esimerkki tällaisesta on nk. tapaus Sinbad.


(Magin) Sinbad on minulle yhä edelleen yksi rakkaimmista fiktiivisistä hahmoista koskaan. Vielä ei ole ehtinyt kulua kovinkaan pitkää tovia siitä ajanjaksosta, jona halusin cossata Sinbadia joka ikisessä conissa johon olin menossa, koska nautin tämän suosikkihahmoni cossaamisesta niin paljon ja tunsin jääväni muussa tapauksessa paitsi jostakin. Fanituskauteni aikana olen oppinut Sinbadista yhtä sun toista ja alkanut tuntea pientä ylpeyttä siitä miten paljon hänestä tiedän. Tiedän että Sinbad on 183 cm pitkä ja painaa 83 kiloa, tiedän että hän menetti isänsä sodassa ja äitinsä sairaudelle, tiedän ettei hän ole käynyt armeijaa, tiedän että hänen lempiruokansa ovat kala ja alkoholin kanssa tarjottavat naposteltavat... Kaikkien näiden asioiden oppiminen on auttanut ymmärtämään tätä suosikkihahmoani paremmin, mikä on väistämättä heijastunut cosplayhin ja etenkin kyseisenä hahmona esiintymiseen sekä valokuvissa poseeraamiseen. Sinbadin cossaaminen onkin poikinut osaltani paljon enemmän ja paljon monipuolisempia kuvia kuin muiden cossaamieni hahmojen kohdalla. Sinbadia koskevan tietopohjani perusteella olen saanut helposti ideoita niin iloisiin, haikeisiin, humoristisiin kuin synkeisiinkin kuviin, ja siihen olen todella tyytyväinen. Olen sanonut tämän ennenkin, mutta sanon nyt uudestaan: omaa the lempihahmoa cossatessa fiilis on aivan toisenlainen kuin silloin kun valittu hahmo on vain "ihan kiva".

Oi onnea. Kuva on vanha mutta fiilis ei.

Juuri tästä syystä en oikein ymmärrä ihmisiä, jotka valitsevat cossihahmon pelkän kivan hahmodesignin perusteella eivätkä tiedä hahmon taustoista, luonteesta jne. oikeastaan yhtään mitään. Miten tällaiselta cossaajalta luonnistuvat poseeraukset, mitä hän sanoo kaikille niille sarjan faneille jotka haluaisivat vääntää jutun juurta kyseisestä hahmosta? En tarkoita niitä cossaajia, jotka bongaavat kivan hahmodesignin ja lähtevät sen perusteella tutustumaan sarjaan ja hahmoon, vaan niitä cossaajia, jotka cossaavat pelkän hahmodesignin perusteella eivätkä välttämättä ole edes katsoneet/lukeneet/pelanneet koko sarjaa.

Itse olen edelleen sitä mieltä, etten ikinä kehtaisi cossata hahmoa josta en tiedä yhtikäs mitään, ja mikäli kuulisin jonkun cossaavan lempihahmoani pelkän kivan asun perusteella, kohottaisin satavarmasti kulmiani itsekseni. En näe mitään järkeä yhdentekevän hahmon valitsemisessa, sillä (kuten jo aiemmin totesin) silloin esim. poseeraaminen on kankeampaa kuin läheisen hahmon kohdalla. Tämä johtuu siitä, että minulle cosplay on (kaiken muun ohessa) tapa ilmaista muille omia kiinnostuksenkohteitani ja löytää sitä kautta samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Olen tavannut monet ystävistäni yhteisen lempisarjan ja siitä cossaamisen kautta, ja tämä tuskin olisi ollut mahdollista mikäli emme olisi tunteneet edes jonkinasteista kiintymystä sarjaa tai valittuja hahmoja kohtaan. Kivan hahmon kivoissa vermeissä conista ja cossaamisesta nauttii mielestäni enemmän, ja olen moneen otteeseen havainnut, ettei fiilikseni ole ihan yhtä muikea, jos valitsemani hahmo on suosikkini sijaan joku mukiinmenevä tapaus. Kuitenkin, en ole (enkä ole kyllä ajatellutkaan olevani) parempi harrastaja jos tiedän hahmostani enemmän kuin takanani narikkajonossa seisova cossaaja. Edes jonkinasteinen intohimo hahmoa/sarjaa kohtaan on mielestäni toivottavaa cosplayssa, muttei oikeuta dissaamaan niitä joiden mielestä oma lempisarjasi/-hahmosi on vain "ihan jees".

Kuitenkin! Kolikolla on myös toinen puoli. En aio ruveta paasaamaan siitä miten "ihmiset saa tehdä mitä haluaa enkä aio tuomita ketään ^_^" vaan aion kertoa siitä miten havahduin itse tajuamaan, ettei asia ollutkaan niin mustavalkoinen kuin luulin. Oli aika jolloin nakersin henkiset kynteni verisiksi nysiksi sen vuoksi, että pelkäsin vain Magi-animen katsoneiden ihmisten missaavan ison osan Sinbadin cossaamisesta, koska he eivät tienneet hahmosta niitä asioita jotka oli paljastettu mangassa. Näin jälkeenpäin ajateltuna tuo ajatus on varsin pöhkö ja hieman omahyväinenkin -- vaikka en sitä niin tarkoittanutkaan, siitä voi saada sellaisen kuvan etten muka pitäisi anime-only-faneja "oikeina faneina" ja että pitäisin muka itseäni parempana Sinbad-cossaajana koska tiedän hahmosta paljon. Näinhän asia ei tosiaankaan ole! Kokemani valaistuksen voi tiivistää tähän yhteen lauseeseen:

Se, ettei cossaaja tiedä hahmonsa lempiruokaa, ei tarkoita etteikö hän välittäisi hahmostaan.

Toisin sanoen pohdittuani asiaa vähän useampaan otteeseen tajusin jälleen kerran sen tosiasian, ettei Minun Tapani Harrastaa ole se ainoa oikea. Jokainen cossaaja suhtautuu harrastukseensa ja valitsemiinsa hahmoihin eri tavalla. Jotkut pitävät tärkeänä juuri niiden omien suosikkihahmojensa saappaisiin astumista, toiset taas kelpuuttavat mukiinmenevänkin hahmon kunhan asu on nätti, ja sitten ovat ne, jotka pitävät cosplayta lähinnä pukuharrastuksena ja pyrkivät valitsemaan cossinsa puvun näyttävyyden perusteella. On erittäin epätodennäköistä että aivan joka ikinen valittu hahmo/sarja sattuisi olemaan cossaajan the lempihahmo/lempisarja, ja miksi pitäisi ollakaan? Ei ole synti valita ihan kiva mutta vaikkapa omalle kropalle tai taidoille juuri passelisti sopiva hahmo, jos motiivina on näyttää kanssaharrastajille, että "hei, tykkään tästä sarjasta!". Upeiden hahmodesignien kuolaaminen on usein avain uuden lempisarjan kotioven lukkoon, ja päätös "hei tehdään ryhmäcossi, sä sovit hahmo Y:ksi" voi auttaa löytämään uusia lempihahmoja.

Minä tai kukaan muukaan ei voi tietää mitä cossaajan Å päässä liikkuu tai mitkä hänen motiivinsa hahmon X cossaamiseksi ovat, ja sen vuoksi ei pitäisi vetää hätiköityjä johtopäätöksiä eikä asetella ihmisiä arvojärjestykseen. Sarjaa ja/tai hahmoa voi fanittaa ilman että muistaa ulkoa jokaisen kohtauksen sarjasta, eikä se, ettei muista hahmonsa syntymäpäivää tee kenestäkään huonompaa fania. Ne asiat, joita itse pitää cosplayssa tärkeinä, eivät välttämättä ole tärkeitä vieressä istuvan cossaajan mielestä, ja sitä pitää kunnioittaa. Neea Nuppineula voi olla Haganai-fani henkeen ja vereen, mutta pelkän animen katsonut ja sen perusteella Senaa cossannut Maisa Mittanauha ei ole yhtään sen huonompi ihminen tai harrastaja. Kyse on siitä mitä kukakin painottaa ja pitää tärkeänä, ja vaikka toisen tapa suhtautua omiin suosikkeihin saattaisikin tuntua kaiken sen mahtavuuden aliarvostamiselta, ei ole sinun asiasi ryhtyä käännyttämään toista. Tästä olen joutunut muistuttamaan itseäni vähän turhankin moneen otteeseen, jopa niin moneen, että vähän hävettää. Sitä paitsi olen ihan yhtä "syyllinen" kuin moni muukin: joku Narutoa palavasti rakastava fani saattaisi hyvinkin vetää hernekasvin tuotokset nenään siitä, että cossasin Tsunadea pelkkien Naruto-PS2-pelien perusteella. Synnitön heittäköön ensimmäisen kiven ja silleen.

Tiivistettynä: pää pois pensaasta ja anna muiden nauttia asioista omalla tavallaan. Semimuikean hahmon cossaaminen ei tarkoita että olet paha ihminen, mutta wikipediallinen tietoa ei myöskään tee sinusta nörttien kuningasta/kuningatarta. Pitkästä aikaa kunnon pohdiskelua, jee. Minulle on näköjään muodostunut tavaksi vuodattaa blogiin aamun pikkutunneilla, saa nähdä onko valmis teksti sen mukaista. :D

PS: En tule sittenkään saamaan Virionia valmiiksi Desuun, buhuu. Parempi tehdä puku kunnolla, rauhassa ja myöhemmin kuin paniikissa, hutiloiden ja äkkiä. Jospa vaikka Traconissa sitten.


2 kommenttia:

 1. Hahah, nyt oli pakko vastata, kuulostaa niin tutulta. :`D

  Minähän cossaan edelleen toisinaan hahmoja pelkästään tosi kivan designin takia. Nykyään tosin huomattavasti vähemmän, mutta varsinkin muutamia vuosia sitten se oli omalla kohdallani ihan tavallista. Myönnän, että lempihahmon cossaaminen tuntuu varsin erilaiselta, mutta vaatetusalan ammattilaisena minulle toinen puoli cosplayta on nimenomaan hirveän kivojen vaatteiden toteuttaminen. Oon ratkaissut noi aiemmat esittämäsi kysymykset googlaamalla pari järkevää posetusta mahdollisia valokuvia varten, ja jos joku on kiinnostunut laajoista keskusteluista hahmoni syvimmästä olemuksesta, kerron tehneeni cosplayn designin takia. Eipä siinä sen kummempaa. Kerran tosin yksi draamalaama otti nokkiinsa tämän varsin kevyen cosplay-ideologiani vuoksi. Päädyin myöhemmin naimisiin hänen kanssaan.

  On aika hienoa, että cosplayta voi toteuttaa niin monella tavalla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! On mielenkiintoista kuulla eri tavalla harrastavan cossaajan mietteistä ja näkökulmasta asiaan :3 Tuo posetusten miettiminen etukäteen on hyvä idea ja näkyy varmasti onnistuneina cossikuvina.

   Niinhän se on että kukin harrastaa tavallaan ja painottaa eri asioita, eikä siinä olekaan mitään vikaa jos juuri se kivojen vaatteiden toteuttaminen on harrastuksessa prioriteetti numero yksi. Itse olen todennut oman tapani harrastaa oikeaksi juuri minulle, mutta se ei tarkoita ettet sinä saisi ihan yhtä paljon irti omasta tavastasi harrastaa. Kumpikaan tapa ei ole objektiivisesti se oikea tapa vaan se, mikä tuntuu oikealta kenestäkin, riippuu niin paljon ihmisestä itsestään.

   Poista