keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Blackface? Cosplay ja rasismi?

Törmäsin tässä vähän aikaa sitten Tumblrin cosplayaiheisia blogeja selatessani ilmiöön joka sai minut varsin mietteliääksi. Etenkin Amerikan cosplayskenessä tunnutaan käyvän jatkuvaa kädenvääntöä siitä onko omaa ihonväriään sallittua muuttaa (lähinnä tummemmaksi) esim. meikillä tai maalilla cosplayta varten. Yllätyin huomatessani, että suurin osa näistä keskusteluun osallistuvista cosplayharrastajista tuntui olevan visusti sitä mieltä ettei moinen ole missään nimessä sallittua eikä hyväksyttävää. Heidän mukaansa ihonväriään kotikonstein tummentava cosplayeri halventaa teollaan luonnostaan tummaihoisia ihmisiä ja syyllistyy "blackfacen" tekemiseen.  

Itsehän olen valkoihoinen cosplayer joten en ehkä osaa käsitellä tätä aihetta niin syvällisesti kuin olisi hyvä; parhaani kuitenkin yritän. White privilege ohoi? En tiedä. Toivon etten tällä pohdinnallani loukkaa ketään.

Itse ajattelen niin, että cosplayssa pyritään näyttämään mahdollisimman paljon valitulta hahmolta, ja silloin on sallittua tehdä mitä tehtävissä on jotta lopputulos muistuttaisi alkuperäistä. Cosplayerit peittävät hiuksensa peruukin alle, käyttävät piilolinssejä ja käyvät salilla -- miksei ihoakin silloin saisi värjätä? Jos hahmolla on vaikkapa vihreä tai valkoinen iho, ei cosplay ole lähdekuvan mukainen mikäli cossaaja päättää cossata normaalilla ihonvärillään. Eikö tilanne muka ole sama silloin kun hahmolla on luonnollinen, vähän tummempi/vaaleampi iho kuin cosplayerillä itsellään? Toki järki pitää ottaa käteen tässäkin tilanteessa; ihan liian tumma tai ihan liian vaalea sävy ei näytä hyvältä. Tummaihoisen hahmon cossaaminen ei tarkoita sitä että voit automaattisesti napata naamiaistarvikeliikkeen ihomaalihyllystä sen mustaa lähentelevän sävyn. Ihonvärejä on monia myös anime- ja mangamaailmassa ja väärän sävyn valitseminen on vähän kuin ostaisi oranssihiuksista hahmoa varten kirkkaanpunaisen peruukin.  

Etenkin näin Legend of Korran ollessa pinnalla olen pannut merkille miten luonnostaan vaaleat mutta ihonväriään cossia varten tummentavat Korra-cosplayerit saavat tonneittain kuraa niskaansa. Itse en ole sarjan fani, mutta erotan kyllä milloin cosplay on onnistunut ja milloin ei. Mielestäni tätä cosplayta ja näitä halventavia halloween-asuja ei voi verrata keskenään. Tyhmän halloween-puvun ostaja saattaa kuvitella olevansa hauska halutessaan leikkiä loukkaavilla stereotyypeillä tai vielä todennäköisemmin ei ajattele asustaan tai sen loukkaavuudesta mitään sen kummempaa. Kun cosplayer valitsee hahmon jolla on erivärinen iho kuin hänellä, kyse on yleensä siitä että hahmo on hänen suosikkinsa tai sillä on kiva puku eikä siksi että hänestä "olisi hassua pukeutua eri rodun edustajaksi" tai siksi että hän haluaisi halventaa eri ihonvärin omaavia ihmisiä. Termiä "blackface" viljellään minusta vähän turhankin helposti. On eri asia maalata naamansa hiilenmustaksi ja vetää siitä vitsiä kuin tehdä cosplay, joka näyttää siltä kuin hahmo olisi hypännyt ulos suoraan telkkarin/tietokoneen ruudusta tai mangapokkarin sivulta. Ainakin itse uskon, että kun cosplayerit turvautuvat ihonvärinsä muuttamiseen kyse on siitä, että he kunnioittavat hahmon designia niin paljon että haluavat tehdä joka ikisen yksityiskohdan oikein. Siinä ei pitäisi olla mitään tuomittavaa. Cosplayssa ei ole kyse siitä että leikitään eri "rodun" edustajia vaan siitä, että leikitään niitä hahmoja joista itse sattuu pitämään. En myöskään menisi vertaamaan etnistä alkuperää X olevan hahmon Y cossaamista vaikkapa Lady Gagan kieltämättä halventaviin burkhakokeiluihin (tällaistakin nimittäin näkee), sillä cosplayerit eivät juokse ympäriinsä huudellen "jeejee vähänks kivaa tässä on nyt tällainen mystinen elementti toisesta kulttuurista jeejee en kyllä tiedä sen alkuperää tai tarkoitusta mutta vähänkö hauskaa sitä on pitää jeeeeeeee". Eri etnisyyksien stereotypiointi ovat väärin ja samoin on kuvitelma siitä että jonkun maan kansalaiseksi voi pukeutua, mutta cosplayssa ei ole kyse tästä.  

Olisi mukavaa kuulla mitä mieltä te, lukijat rakkaat, olette asiasta. Olen varmaan elänyt tynnyrissä sillä en ole kunnolla bongannut tämän aiheen käsittelyä aiemmin ainakaan Suomen cosplaypiireissä. 

8 kommenttia:

 1. http://cosplayjedit.blogspot.fi/2012/07/suomalaiset-rasisti-cossaajat-liikkeella.html#comment-form

  Täällä oli nostettu hyviä pointteja esille aiheesta ja itse olen samoilla linjoilla.

  Ja mielestäni cosplayssa ihon värjäyksestä on turha nostaa haloota, kun kerran tekorusketuksen hankkiminen on yleisesti hyväksyttyä ihan tavallisessa arkikäytössä.
  Samaa ihon värjäämistä sekin on niin kauan kuin rusketusta ei hankita luonnollisin konstein auringossa makaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, kiitokset linkistä! Taidan tosiaan olla tynnyrissä kasvanut, tuo postaus on jäänyt minulta kokonaan näkemättä vaikka muuten olen tuolla blogissa silloin tällöin käynyt. Asiapitoista tekstiä.

   Poista
 2. samoilla linjoilla mennään kuin sinäkin, en ymmärrä alkuunkaan miksi jotkut loukkaantuvat siitä että omaa vaaleaa ihoaan värjätään tummemmaksi...varsinkin kun kyse on juuri hahmon kunnioittamisesta.. kuulin itseasiassa vasta tänä vuonna, että jotku ihmiset oikeasti loukkaantuu siitä että ihoa värjätään :D et ole siis ainut tynnyrissä kasvanut : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä varmasti mutta vaikuttaa siltä ettei tämä mikään kovin vanha ilmiö olekaan. Suomen skenessähän tästä ei ole kuulunut juuri mitään juttua, johtuu varmaan siitä että täällä suurin osa ihmisistä omaa samankaltaisen geeniperimän. :''D

   Poista
 3. Itse pyörin paljon cosplay.comissa missä aina silloin tällöin tulee puhetta just tästä ihon värjäämisestä cosplayn suhteen.
  Itse olen samoilla linjoilla ku mitä sinä tässä tekstissä mainitset. Minusta ihon tummentamisessa/vaalentamisessa/värjäämisessä/whatever ei oo mitään vikaa tai väärää kunhan sen tekee with respect ja myös käyttäytyy with respect koko päivän ajan ku cossi on päällä eikä huutele mitään loukkaavia kommenteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sehän tässä nimenomaan on että ihmiset eivät vaikuta tajuavan poliittisesti epäkorrektin vitsailun ja kunnolla tehdyn cosplayn välistä eroa vaan kaikki tuomitaan suoralta kädeltä rasismiksi. Itse en näe mitään järkeä siinä ettei omaa ihonväriään muka saisi muuttaa kunhan se pysyy hyvän maun ja lähdekuvauskollisuuden rajoissa.

   Poista
 4. Samoilla linjoilla. Monet ovat verranneet cosplayta esimerkiksi vanhoissa elokuvissa esiintyviin näyttelijöihin, joiden iho on maalattu sen sijaan, että rooliin olisi haettu joku, jolla on oikeanlainen etninen tausta. Minusta tämä ei kuitenkaan ole edes verrattavissa cosplayhin, koska elokuvien rotusyrjinnässä syyllinen on suurella todennäköisyydellä rahan perässä juokseva (tai vain tietämätön) tuottaja, cosplayssa - kuten itsekin sanoit - hahmoa kunnioittava harrastaja. Voisin sanoa ehkä toisin, jos kyseessä olisi palkkaa saava, tummaksi maskeerattu malli.

  Voin sinäänsä ymmärtää mitä ihmiset hakevat, kun sanovat, etteivät halua että heidän ihonvärinsä alennetaan maskeerausvälineeksi, mutta tällä perusteella kukaan ei saisi esimerkiksi crossplayata. Käytän ihobinderiä, joten tarkoituksellisesti loukkaan tällä transsukupuolisia ihmisiä - puhumattakaan siitä, että mies crossplayaisi naista! Mitä sukupuolen esineellistämistä! Viekää etuoikeutenne muualle!

  Olen törmännyt myös sellaiseen perusteluun, että vaaleita hahmoja on niin paljon, että valkoihoisten pitäisi cosplayata vain niitä ja jättää tummat hahmot tummaihoisille. Tässä vaan on se pulma, ettei ole olemassa ~cosplayjumalia~ jotka päättävät, kuka saa pukuilla ja ketä. Jos hahmot rajataan ihonvärin perusteella, ne voidaan rajata saman tien myös kehotyypin, hiustenvärin, kansalaisuuden ja edellämainitun sukupuolen perusteella. En näe eroa väittämään, että vain japanilaiset saavat cosplayata animehahmoja.

  Toisaalta tästä on ehkä vähän hankalaa kiistellä suomalaisesta näkökulmasta, kun tuo historia ja kulttuuri on aika erilainen amerikkalaiseen verrattuna. Mutta noh, pyörittelen silmiäni siihen asti, että joku oikeasti keksii hyvän syyn, miksi ihon maalaaminen hahmouskollisuuden nimissä pitäisi oikeasti lopettaa.

  Vähän hämmentää myös se, etten ole ikinä kuullut tämän olevan ongelma ennen kuin Tumblrissa räjähti, vaikka kansainvälistä skeneä on tullut seurattua useampi vuosi. :''D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cosplay on siitä jännä harrastus ettei siinä ole mitään kiveen hakattuja sääntöjä, mistä sitten seuraakin näitä eipäsjuupas-väittelyitä. Olen nähnyt netissä sellaisiakin cossaajia joiden mukaan naiset eivät _missään nimessä_ saisi cossata miehiä eikä toisinpäin sillä sellainen "olisi pelkästään ällöttävää eikä vakuuttaisi ketään". Mielipiteitä on monia, mutta välillä ihmisten tiukkapipoisuus saa hämmentyneeksi kun kyse on kuitenkin suht viattomasta pukuilusta eikä mistään vuosituhansia vanhasta perinteestä tai olympialajista.

   Tosiaan, Suomen skenessä "blackfacesta" valittavia pukuilijoita tuskin on kovinkaan montaa. :'D Todennäköisesti sen takia tästä ei ole meilläpäin älämölöä pidettykään. Mutta on kyllä kummallista ettei tästä ole aiemmin ollut suuremmin puhetta kansainvälisessä skenessä.

   Poista