tiistai 6. elokuuta 2013

Jumping on the Frostbite discussion bandwagon

(Otsikko englanniksi koska "jumping on the bandwagon" on mielestäni perin hyvä ja tähän kirjoitukseen osuva ilmaisu :D Ja hups, otsikosta oli näemmä jäänyt unenpöpperössä "on" pois)

Herättyäni tänä aamuna nappasin puhelimen käteen ja suuntasin Twitteriin pahaa-aavistamattomana. Yön aikana pommi oli räjähtänyt niin Desuconin blogissa, Facebookissa kuin siellä 140-merkkisten tilapäivitysten ihmemaassakin. En voinut aluksi uskoa silmiäni vaan arvelin unen tai unenpöpperöisen tilani sumentavan aivoni siinä määrin että lankesin trolliin tai vastaavaan. Mutta mitä enemmän selasin aiheeseen liittyviä kommentteja ja etenkin niitä virallisia tiedotuksia sitä enemmän homma alkoi tuntua todelta. Seuraava Desucon Frostbite tulisi tosiaankin olemaan Suomen ensimmäinen K-18-animetapahtuma. Sota sosiaalisen median puolella jatkuu varmaan vielä jonkun aikaa mutta ajattelin nyt naputtaa omat kommenttini tähän kun asia ja siitä seuranneet reaktiot ovat vielä tuoreena mielessäni.

Minä Twitterin avatessani.
Suomen skenessä jokainen tietää, että tämän vuoden Desuconiin ja Frostbiteen oli hirveä tunku. Itse asiassa niin hirveä että erittäin moni halukas jäi ilman ranneketta. Desucon ja sen sisartapahtumat tunnetaan siitä, että järjestyspuolelta kaikki on kunnossa ja rannekkeeseen uponneille euroille saa vastinetta niin ilmaisten vesipisteiden, lukuisten ohjelmanumeroiden kuin toimivan conpaikankin muodossa. Minusta Desuconia on vaikeata kuvitella ilman Sibeliustaloa, mutta viime aikoina Sibeliustalo on käynyt ahtaaksi innokkaiden massojen tukkiessa sen käytävät ja salit äärimmilleen. Conin siirtämisestäkin on puhuttu mutta ilmeisesti se ei ole herättänyt suurta kannatusta, joten ainoa keino tungokseen on kävijöiden karsiminen. Nyt Desuconin väki sitten on vihdoin käynyt toimeen. Kävijämäärän pienentäminen ei ole mitenkään huono asia, sillä todennäköisesti lähes jokainen ensimmäisissä Desuconeissa käynyt tahtoisi takaisin Metsähallin jossa mahtui vuonna 2009 liikkumaan vailla kyynerpäätaktikkaa ja huolia puvun rikkoutumisesta. Se, että conin lippujen myyntiintuloa ei tarvitse odottaa ja vahtia sydän pelosta pamppaillen, säästää kieltämättä hermoja. Mielestäni väen karsiminen on siis hyvä juttu.


Se, millä perusteilla sitä väkeä nyt lähdetään karsimaan, herättää minussa vähän ristiriitaisia tuntemuksia. Desuconin virallisen tahon kommenteista saa sellaisen kuvan, että Desucon-tapahtumien kohderyhmään eli "niihin kaikista aktiivisimpiin harrastajiin" voivat kuulua vain täysi-ikäiset. Tai ehkä periaatteessa joku alaikäinenkin voi, mutta heitä on niin vähän verrattuna "hengaajaernuihin" ja muihin "conien syöpäläisiin" ettei niin pienen ryhmän takia kannata luopua yleistyksistä. Uskoisin että tässä on kyse nimenomaan siitä, että tulevasta Frostbitesta tahdotaan hätistää pois kaikki kävijät, jotka saapuvat tapahtumaan vain tapaamaan kavereitaan, cossaamaan ja hengaamaan -- mikä on sinällään perin järkevä näkökulma. Miksi ylipäätänsä järjestää coneihin puheohjelmaa jos niitä kuuntelemaan ilmestyy vain kourallinen porukkaa loppujen conkävijöiden istuessa Metsähallin lattialla? Eihän kukaan osta Linnanmäen kalliita lippujakaan vain mennäkseen piknikille maailmanpyörän läheisyyteen. Se, että pyritään "varaamaan" liput niille joita tapahtuma sisältöineen ns. oikeasti kiinnostaa, on järkevää. Kuitenkin se, millä perustein kävijät jaetaan "ei-toivottuihin conittajiin" ja "oikeisiin conkävijöihin" herättää ihan ymmärrettävästi närää skenen ihmisissä juuri nyt. Kyllähän Desuconin ja Frostbiten järjestäjät sen varmasti tietävätkin, mutta alaikäinen voi olla ns. tosifani ihan yhtä hyvin kuin aikuinenkin. Jos ihminen katsoo animea aktiivisesti muttei ole vielä täyttänyt kahdeksaatoista, muuttuuko hän maagisesti aktiiviseksi, "kunnon" animeharrastajaksi vasta silloin kun baarin ovet laillisesti aukeavat? Jaa-a. Suurin syy tähän erotteluun lienee halu tarjota animeohjelmasta kiinnostuneille aktiiviharrastajille animeohjelmaa runsaasti sisältävä con eli siis saada tupa täyteen niitä, jotka tuntevat luennoilla läpi käytävät sarjat ja haluavat kuulla mitä mieltä muut harrastajat ovat niistä. Asiahan on nyt vain niin, että on huomattavasti helpompaa muuttaa con ikärajalliseksi kuin syynätä jokainen conittaja erikseen ja tarkistaa kuinka paljon animea tämä on elämänsä aikana katsonut, kuinka montaa kauden sarjaa tämä seuraa ja kuinka monessa ohjelmassa hän on conin aikana suunnitellut käyvänsä. Sellaisesta se vasta paskamyrsky nousisikin. Tietenkään alaikäisyys ei automaattisesti tarkoita sitä, että kävijä tulee coniin vain istumaan lattialla ja sotkemaan ympäristönsä Kotipizzan pahvilaatikoilla ja ES-tölkeillä. Mikäli olisin yhä alaikäinen mutta harrastaisin samalla tavalla kuin nyt, minua kieltämättä loukkaisi se että otsaani lyötäisiin vain ja ainoastaan ikääni perustuva leima, jossa lukisi "et ole toivottu kävijä, emme halua sinua tänne". Tällainen luokittelu kyllä jakaa Suomen jo valmiiksi draamaisaa ja kränäisää skeneä entisestään.

Niin no, helppohan minun on sanoa kun olen itse täysi-ikäinen. Mikäli lippuja vain riittää tulen erittäin todennäköisesti menemään Frostbiteen. Olen käynyt Desuconeissa vuodesta 2009 asti ja viihtynyt jokaisella kerralla; hyvin järjestetty con on hyvin järjestetty con. Kuitenkin nyt kun tämä "fanit X vastaan fanit Y" -erottelu ja etenkin keskustelu siitä on kuumimmillaan, tulen itsekin pohtineeksi että olenko loppujenlopuksi sellainen harrastaja jolla on "oikeus" osallistua Desuconiin tai Desucon Frostbiteen? Uusi Frostbite tulee kuulemma olemaan (Desuconin järkkäriblogia lainaten) "täysi-ikäisen animeharrastajan oma tapahtuma, joka keskittyy käsittelemään animea syvällisesti". Nykyisen Desuconin ongelma on (yhä blogin mukaan) se, että "tapahtuman löysivät nimittäin myös ne, joita itse tapahtuman aihe ei ihan hirveästi ole kiinnostanut. Jos palautteessa todetaan, ettei löytänyt conista mitään itseään kiinnostavaa ohjelmaa, on jossain vikaa.". Tässä kohtaa minulla menee sormi suuhun -- tunnistan itseni molemmista! Kieltämättä viime Desuconissa ei ollut minun mielestäni yhtä mielenkiintoista kuin aiemmissa Desuconeissa tai esimerkiksi viime Frostbitessa. Desuconien ohjelmissa sydäntäni lähinnä ovat olleet eniten sarjakohtaiset luennot, skeneilmiöiden pohdinnat sekä cosplayohjelma. Vuoden 2013 Desuconissa sarjakohtaiset ohjelmanumerot käsittelivät mm. sellaisia sarjoja kuin Psycho-Pass, Monster Hunter, Girls Und Panzer ja Shinsekai Yori enkä itse ollut tutustunut yhteenkään näistä enkä siten olisi saanut niistä mitään irti. Toki mukana oli myös Death Notea ja Pokémonia mutta ne eivät kuitenkaan ole sarjoja joista olisin innostunut ihan niin paljon. Viime Frostbiten Magi-luento taas oli täysosuma. Tämä ei nyt tarkoita sitä, että "uliuli paha Desucon ei tarjoa ohjelmaa Juuri Minua kiinnostavista sarjoista" vaan sitä, että _kaikkia_ ajankohtaisia/muuten vain merkittäviä sarjoja käsittelevää ohjelmaa ei mitenkään voida tunkea yhteen ainoaan coniin. Toisinaan moni sarjakohtainen luento tärppää, toisinaan taas ei. Sekin on niin conkohtaista. Jonain vuonna käy hyvä tuuri -- kun rakastamastani/äskettäin katsomastani sarjasta on tarjolla syvällistä pohdintaa, tomutan luentosalin penkkiä ilomielin. Näin esimerkiksi viime vuoden Desuconissa, jossa riitti asiaa Penguindrumista ja Steins; Gatesta. Tällä hetkellä seuraan aktiivisesti neljää tämän kauden animesarjaa ja lisäksi kahta jo päättynyttä ja elättelen toivoa siitä että Frostbitessa tai ensi kesän Desuconissa olisi ohjelmaa niistä.

 Kuitenkin ohjelman lisäksi -- ei sijaan, lisäksi -- tykkään myös cossata, osallistua conin laadukkaille cosplayshooteille ja nähdä kavereita siinä sivussa. Olenko paha hengaajaernu? Itse luokittelisin itseni henkilöksi, jolle sekä anime- että cosplayharrastus ovat tärkeitä. Usein tuntuu siltä, että cosplay- ja animeharrastajia ollaan heittämässä sillan vastakkaisiin päihin, mikä on mielestäni vallan älytöntä. Mitä ne cossaajat nyt taas cossaavatkaan? Ei, eivät pelkästään Homestuckia ja BBC:n Sherlockia vaan osa cossaa yhä edelleen animehahmoja. Saattaapa olla jopa että sellaisia animehahmoja, joista he tykkäävät ja joiden alkuperäisteosta he rakastavat. Eikö olekin hassua? Animetapahtumissa on helppoa tutustua samoista asioista nauttiviin ihmisiin, ja usein cossaaminen helpottaa tätä entisestään. Mikäs sen hauskempaa kuin mennä Magi-luennolle Magi-hahmoksi pukeutuneena kuten kaverini ja minä jo teimmekin. On ikävää, jos cosplayhin aletaan suhtautua animetapahtumien syöpänä, joka kantaa paikalle animesta kiinnostumattomia ihmisiä. En usko olevani ainoa jolla anime- ja cosplayharrastukset kulkevat käsi kädessä. Lisäksi Suomessa ei kuitenkaan ole vielä niin montaa pelkästään cosplayn ympärille keskittyvää tapahtumaa että "cosplayhengaajat" saataisiin suljettua pelkästään niihin.

Kuka määrittelee millainen on aktiiviharrastaja? Kenellä on oikeus antaa ne kriteerit, joiden perusteella osa faneista on ns. parempia kuin toiset? Tämä on epäselvää -- ja ehkä ihan hyvä niin. "Oikean harrastajan" määritelmän puuttuessa ikärajallinen con lienee ainoa keino saada con markkinoitua niille kävijöille joita sen on tarkoitus houkutellakin. Ja kuten Desuconin taholta on jo todettukin, Suomesta eivät tosiaan lopu ikärajattomat animetapahtumat kesken. Toista tapahtumaa ei ole -- vielä -- luvassa alkuvuodesta eikä Etelä-Suomessa mutta onko se nyt oikeastaan maailmanloppu? Kun Minä Olin Nuori™ coneja järjestettiin huomattavasti harvempaan tahtiin kuin nykyään ja seuraavaa tapahtumaa sai oikeasti odotella vuodenkin verran. Ja nythän jollakulla on oikein hyvä mahdollisuus iskeä kultasuoneen ja perustaa con jonnekin Frostbiten päivämäärän tiimoille.  

 

10 kommenttia:

  1. Kiitos osuvasta kirjoituksesta! ^^ Ihan vain mielenkiinnosta kysyn mitä mieltä olisit K-16 ikärajasta? Omasta mielestäni se olisi paljon, paljon parempi kuin K-18.
    Itse menen aika harvoin katsomaan luentoja, sillä löydän harvoin mitään mielenkiintoista. Olen nirso katsomani animen suhteen. En katso animea vain animen katsomisen vuoksi. Tämän takia tunnen vain kohtuullisen vähän sarjoja.
    Cosplay ja muu ohjelma on osa conia. Jos tapahtumassa on vain puheohjelmaa, sitä ei voi mielestäni kutsua coniksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietenkin helppohan se on näin "yläilmoista" eli täysi-ikäisenä ja ikärajojen ulottumattomista huudella mutta mielestäni se "aktiiviharrastajuus" ei ole edelleenkään iästä kiinni joten K-16-ikäraja olisi tätä nykyistä armollisempi. Olen kuitenkin myös sitä mieltä että Desuconin ja sen sisartapahtumien (lähinnä Frostbiten) kävijämäärän kasvu ei voi vain jatkua ja jatkua ja mikäli con halutaan pitää jatkossakin Sibeliustalossa _jotain_ on tehtävä jottei tulevaisuudessakin käy niin, että liput myydään muutamissa tunneissa loppuun, lipputrokarit juhlivat myydessään Desu-rannekkeita satasilla Huuto.netissä ja conpaikka tursuilee ääriään myöten. Lisäksi tämä Frostbiten ikärajakokeilu on nimenomaan kokeilu eli se ei välttämättä ole tulossa jäädäkseen tulevaisuudessa, ja vaikka olisikin on Suomen conittajilla onneksi varaa mistä valita.

      Eli tiivistettynä: K-16 on parempi ikäraja kuin K-18 mutta on otettava huomioon myös se, ettei Desuconiin/Frostbiteen välttämättä mahdu enää kaikkia niitä conittajia jotka sinne haluaisivat ja jotain on tehtävä mikäli tapahtuma tahdotaan pitää samassa paikassa. Ihmisten kannattaisi pitää mielessä se, että Desucon ja nyt myös tuleva Frostbite tahtovat tarjota conittajille laadukasta ohjelmaa, ja tuo laadukas ohjelma menee hukkaan mikäli sitä ei kukaan katso.

      Poista
  2. Kiitos, teksti pisti ajattelemaan, ja olen kyllä samaa mieltä kanssasi! :D ja itsekkin mietin olenko ''hyväksytty'' Frostbiteen,koska melkein ainoat ohjelmat jossa käyn on avajaiset,cosplaykisat ja päättäjäiset..:/ toki jos jokin kiinnostava luento löytyy niin sinne samantien menen, mutta silti pistää pohtimaan..:/ ja et ole yksin anime+ cosplay harrastuksen kanssa, itse teen niin myös :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tuntuu että aika moni on nyt pohtinut sitä "kelpaako" enää Desuconin tai Frostbiten kävijäksi. :'>

      Sitä mieltä olenkin, että anime ja cosplay kulkevat varsin usein käsi kädessä eikä touhu ole lipsunut vieläkään pelkäksi sosialisointi-/huomionsaantikeinoksi kuten Internetissä kovasti tunnutaan väittävän.

      Poista
  3. Itse olen erittäin kiinnostunut animesta, mangasta ja muusta siihen kuuluvasta, mutta cossaan silti ns. länsimaisia juttuja, esimerkiksi peleistä tai sarjoista. Tämänkö takia minua nyt sitten pidetään epätoivottuna conikävijänä? Vähän kummallista erottelua Desuconin osalta, olen silti innoissani Frostbitestä. Hauska nähdä uudenlainen coni. Ja voihan olla että kokeilu todetaan epäonnistuneeksi ja sitä ei jatketa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin no, ilmeisesti pääjärjestäjä sanoi että syynä tähän ikäerotteluun ei ollut cosplay, mutta kyllähän sitä aina kuulee -- ihan yleisesti siis, ei Desuconin taholta -- että cossaajat (erityisesti länsimaalaisia hahmoja pukuilevat) eivät liity animeen mitenkään eivätkä ole "oikeita faneja" joten heidät pitäisi bännätä coneista. Mutta niin, yhden conin käsittävästä kokeilustahan tässä tosiaan on kyse.

      Poista
  4. Amen! Ja kiitos järkeenkäyvästä ja perinpohjaisesta puheenvuorostasi. Edellinen on tietysti helppo todeta, kun itse olen samoilla linjoilla.

    Kommentoisin vielä sitä, että kun kerran alaikäisiä ei voida niputtaa yhteen kasaan täynnä hengailijoita niin ei voida kyllä yli-ikäisiäkään niputtaa yhteen kasaan vakavamielisiä syvänmerenkaloja juttelemassa Platonin filosofian vaikutuksista mangan myyntiin länsimaissa. Kaikissa ikäluokissa on kaikenkirjavaa väkeä! Omassa yli-ikäisessä tuttavapiirissäni on useita henkilöitä, jotka eivät osallistuneet yhteenkään ohjelmaan tai edes cossanneet viime kesän Desussa. Tosin hengareiden osuus varmaan kyllä vähenee ja tunnelma rauhoittuu. Verrattuna vaikka tämän kesän Ropeconiin, jossa kävijöiden keski-ikä tuntui olevan reilusti korkeammalla, Sibeliustalon sisätilat ja välitön läheisyys olivat kertakaikkisessa tungoskaaoksessa ja sikin sokin hoipertelevien ihmisten sekasortoisessa metelissä, että pahaa teki. Toki myös tapahtumapaikat vaikuttavat - Dipoli on huisin paljon isompi mesta kuin Sibeliustalo - mutta silti Ropeconin tunnelmassa oli jotenkin helpompi hengittää.

    Tuohon K-18 vastaan K-"ei niitä noloja 12v. Homestuckfaneja mutta minä ainakin olen jo 14.99v!!!11" kädenvääntöön sanoisin, että voi voi. Täysi-ikäisyys on kertakaikkisen looginen ja yksiselitteisen selkeä tapa vetää raja siihen, minkä ikäistä porukkaa sinne halutaan. Näin ei tarvita mitään muita erillisiä ikärajoja iltabileisiin tai ohjelmanumeroihin. Myös "kauhistuneet vanhemmat ja turhautunut teini conin infotiskillä" -ongelma ratkeaa osittain tällä, kun täysi-ikäisenä huoltajalla ei laillisesti ole sanomista asiaan.

    No joo, ei kummempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan totta, että täysi-ikäisyys ei tee kenestäkään sen "oikeampaa" harrastajaa. Uskon, että Desuconin ja Desucon Frostbiten järjestäjät tietävät tämän myös, mutta kuten jo todettu keinot innokkaiden conittajien alati kasvavan määrän vähentämiseen ovat aika vähissä mikäli conia ei haluta siirtää toiseen rakennukseen.

      Tuossa ikärajakommentissasi on kyllä hyvä pointti! Kieltämättä täysi-ikäisyys on "helpompi" ikäraja koska sitten ei tosiaan tarvitse säätää muiden ikärajojen kanssa. Tietenkin mikäli ikäraja olisi 18:n sijaan 16, useammat ihmiset pääsisivät mukaan tapahtumaan eikä säädöksestä hönkyisi niin tämä "jos et ole aikuinen et voi harrastaa animea kunnolla" -meininki, mutta koituisihan siitä omat ongelmansa. Hyvä pointti tosiaan.

      Poista
  5. Aamen. Tekstissäsi on oikeastaan kaikki samat mielipiteet ja asiat, mitä itelle tästä uutisesta tuli päähän. Olen oikein tyytyväinen tähän suuntaukseen, ihan puhtaasti sen takia, että se on tapa karsia kävijöitä oli syy sitten mikä tahansa. Joo, se syy tuntuu vähän kaukaahaetulta suoraansanottuna, mutta silti. Melkein oisin toivonu, et se ois ollu se kesäDesu mihin tätä oltais kokeiltu, koska se on se mikä vielä kipeämmin tarttee sitä kysynnän karsimista, koska ei siitä oikeesti tule mitään että hampaat irvessä pitää stressata sitä saako niitä lippuja jos ei ole sekunnin sisään aukeamisesta koneen äärellä ja rukoilla ettei netti kaadu. Ja joo, minä pistän cosplayn etusijalle, mutta se ei tee musta omien kriteerieni mukaan yhtään vähempää animeharrastajaa, koska mä kyllä kulutan animea ja mangaa ihan riittävästi ja olen siitä kunnolla kiinnostunut. Mutta koska se ei ole se täysin ensisijainen syy miksi menen Desuun se tekee minusta epätoivotun? Arvostan kyllä Desun profiloitumista, mut alkaa kohta lähtee lapasesta jos ruetaan oikeesti olemaan niin natseja sen suhteen kuka on oikeanlainen kävijä ja kuka ei. Onhan jo tuo Talks olemassa jos pelkkää luentoa halutaan painottaa.....(sori iski hirvee puheripuli ja puran sen tänne blogiis :D)

    Olenkohan ainoa ketä tämä coniskenedraama viihdyttää ihan pirusti, helppohan sitä kun on _täysi-ikäinen_. Miten ihmiset jaksavatkaan ruikuttaa yhden conin tähden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajankohta ja aiemmin aloittelijaystävällisen tapahtuman muuttaminen yhtäkkiä K-18-coniksi ovat kieltämättä vähän hassuja valintoja, mutta sen voi kyllä laittaa kokeilun piikkiin.

      Kovin moni tuntuu vieläkin väittävän ettei cosplayta ja animea yhtä aikaa harrastavia ihmisiä ole (enää), mikä on perin hassua kun ottaa huomioon sen miksi cosplayta ylipäätänsä ryhdyttiin harrastamaan. :'> Tai no, se alkoi ehkä länsimaalaisista scifi-sarjoista mutta silloinkin motivaattorina lienee ollut halu pukeutua niiksi hahmoiksi joista sattui tykkäämään.

      Ymmärrän kyllä Desuconin toimia koska alusta asti con on tiedottanut olevansa tapahtuma joka panostaa ohjelman laatuun ja tahtoo houkutella nimenomaan ohjelmasta nauttivia kävijöitä, mutta on tosiaan aika lailla mahdotonta siivilöidä ne "oikeanlaiset" ja "toivotut" conkävijät esiin siitä isosta massasta joka Desuconiin/Frostbiteen tahtoo. Kävijämäärän pienentäminen jees, keinot ei välttämättä ihan niin jees. Mutta tosiaan, kyseessä on yhden conin kattava kokeilu eikä vastaavaa erittäin todennäköisesti ole luvassa muiden (ainakaan Desuconin ulkopuolisten) tapahtumien kohdalla.

      Poista