tiistai 8. tammikuuta 2013

"Haluun olla erikoinen lumihiutale... Vai haluanko?"

Hyvää uutta vuotta! Aloitetaan maailmanlopun jälkeinen vuosi pienellä pähkinällä.

Muutamilla keskustelupalstoilla/laudoilla olen nähnyt ketjuja, joissa ihmiset listaavat sarjoja/hahmoja joita on cossattu animetapahtumissa "liikaa". Kaikista suurin synti näyttää nykyään olevan Homestuckin cossaaminen; ihmiset valittavat siitä että sarjan puvut ovat "liian helppoja"ja että samaa vanhaa harmaata -- kirjaimellisesti! -- massaa ei kuulemma kestä kukaan katsella. Homestuckin lisäksi "mustalle listalle" ovat joutuneet monen mielestä myös mm. sellaiset lähdeteokset kuin Hetalia, Vocaloid, Panty & Stocking with Garterbelt sekä Marvelin sarjakuvista tehdyt elokuvat. Kuulostaako tutulta? Niin sanotuista "massacosseista" on ulistu suomalaisessa skenessä jo pitkään ja jokainen coneissä käynyt muistaa varmasti useita cosseja noista ylempänä mainituista sarjoista. Kuitenkin "massasarjojen" cossaaminen on jo niin puhkikulutettu aihe etten tässä postauksessani ota juurikaan kantaa siihen vaan käsittelen seuraavanlaista ongelmaa:

Onko väärin tehdä asu joka on tehty jo lukemattomia kertoja aiemmin ja hyötyykö cossaaja mitään siitä että valitseekin "harvinaisemman" cosplayn?

On tiettyjä hahmoja joita näkee lähes jokaisessa conissa vuodesta toiseen, useimmiten yhden kappaleen sijaan kokonaisia laumoja. Mm. Gurren Lagannin Yoko, Hetalia-hahmot, Kuroshitsujin Ciel ja Hatsune Miku tuntuvat kuuluvan lähes joka conin "perusvarustukseen". Tietyt hahmot on helppo tunnistaa vaikkei sarjaa itse seuraisikaan, sillä ei tarvitse kuulla kuin muutaman kerran kaverin suhahtavan "kato tuolla menee taas yksi Naruto" kun on jo oppinut miltä se ja se hahmo näyttää. Itse en esimerkiksi ole ikinä lukenut Homestuckia enkä tunne yhtään sen hahmoa nimeltä, mutta tiedän varsin hyvin miltä kyseisestä sarjasta cossaavat henkilöt näyttävät.

Yleensä cosplayn kohteeksi päätyvät ne kaikista tunnetuimmat ja suosituimmat hahmot joilla on helppo ja tunnistettava asu. Joidenkin mielestä tämä on vallan karmaisevaa sillä liian iso määrä hahmoa X on ilmeisesti pahaksi kaikkien conkävijöiden hyvinvoinnille. Olen nähnyt monesti ihmisten julistavan keskustelupalstoilla että "mä en kyllä enää cossaa Kuroshitsujista kun se on niiiiiin mainstream" ja että "Pantya ja Stockingia cossataan ihan liikaa, missä kaikki muut hahmot on?".  Kerran jopa törmäsin blogiin johon oli kirjoitettu "cosplayn säännöt"; yhdessä niistä harrastajaa kehotettiin tarkkailemaan skeneä ja välttämään suosittuja hahmoja kuin ruttoa. Sinälläänhän siinä ei ole mitään vikaa että haluaa nähdä mahdollisimman paljon eri hahmoja lempisarjastaan; jos conkävijä haluaa saada kuvattua kaikki suosikki-Avengersinsa on varsin ongelmallista mikäli Sibeliustalon uumenista löytyy pelkästään Tony Starkia. Kieltämättä conissa on mukavampi katsella ympärilleen mikäli jokainen vastaantulija ei ole toisten klooni, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että harrastajilla olisi oikeus julistaa tietyt hahmot tai sarjat pannaan ja katsoa kieroon jokaista jonka valitsemaa hahmoa on conissa "liian monta".  Itse pidän aavistuksen verran naurettavana sitä että joku ylpeilee sillä miten cossaa vain "oikeasti hyvistä" eli ei-niin suosituista sarjoista ja toteaa samaan syssyyn että jos hän nyt sattuukin hairahtamaan mainstreamin puolelle niin valinta ei ainakaan osu mihinkään ylicossattuun hahmoon.

On monia syitä sille miksi ihminen valitsee hahmon jota näkee lähes joka tapahtumassa. Helppo asu, ryhmä- tai paricosplay, tunnistettavuus ja, ai niin, onhan myös olemassa sellainen kummallinen asia kuin hahmorakkaus. Jos Kaisu Kossaajan mielestä Uchiha Sasuke on syvällisin ja parhaiten tehty hahmo ikinä ja Sasuken cossaaminen on hänen suuri unelmansa, hän tuskin pahoittaa mieltänsä jos conissa on tusina ja vähän päälle tismalleen saman puvun tehnyttä cossaajaa. Onhan se kivaa jos suurella vaivalla tehdystä puvusta otetaan paljon kuvia; "hieno cossi!" tms. kommentit piristävät aina päivää. Uusiin ihmisiin on helpompi tutustua jos molemmilla osapuolilla on jotain yhteistä, minkä vuoksi ei olekaan ihme että suosittujen hahmojen cossaaminen poikii uusia tuttavuuksia ja ihmissuhteita paljon todennäköisemmin kuin ihan "tylsänä taviksena" tai ei-niin tunnetun hahmon vetimissä liikkuminen. Mitä tunnetumpi sarja ja mitä isompi fandom, sitä suurempi todennäköisyys cossaajalla on saada huomiota osakseen. Tietysti. Huomio ei kuitenkaan ole ainoa tunnetun hamon pukuilemisesta koituva hyöty. Etenkin aloittelevat cossaajat voivat saada arvokasta tietoa nähdessään tismalleen saman puvun jonkun toisen yllä. Kun on vertailukohde, on mahdollista tutkia materiaaleja ja ehkä jopa jutella tekniikoista: "Mistä tää pyssy on tehty? Entä mitä kangasta noi housut on? Ahaa, en olisi ikinä arvannut. Kiitos vinkistä!".

Entä jos valitseekin jonkun sivuhahmon? Tai jos sitä tekisikin vähän erikoisemman version tutusta, rakkaasta hahmosta? Toisiko se jotain megalomaanisen uutta ja värisyttävää omaan cosplaykokemukseen? Erikoisemman cosplayn tekeminen palvelee etenkin vertailuun taipuvaisia harrastajia. Jos tekee aikaa vievän ja yksityiskohtaisen puvun, joka on nähty ehkä kaksi kertaa sarjan aikana ja vain kerran värillisenä, voi olla aika varma ettei samanlainen puku kävele vastaan myyntipöytäsalissa kymmenen kertaa paremmin tehtynä. Jos tekee Sandplay-Lukan tavallisen version sijaan, ei ole pelkona että hukkuisi massaan. Erottuminen on siis helpompaa harvinaisempien cossien kanssa, mikä on kiva juttu etenkin ryhmäcosseissa. On ryhmiä, joissa jokaista hahmoa otetaan vain yksi kappale, ja sekä ei-niin tunnettujen hahmojen että erikoisversioiden tekemisessä on omat hyvät puolensa. Jos cossaa sivuhahmoa, on todennäköisempää että hahmon paikka on vielä vapaana ryhmässä joka aloitti itsestään ilmoittelemisen jo kuukausia sitten. Jos oma suosikki on kuitenkin jo varattu, voi olla että ryhmään pääsee vielä mukaan mikäli tekee samasta hahmosta jonkun muun kuin perusversion. Erikoisemmista pukuvalinnoista voi olla apua myös kisatessa, tai ainakaan kukaan yleisöstä ei todennäköisesti voihkaise esityksen aikana "voi eiiiii taas yksi Hetalia". Tietenkään joka ikinen erikoisversio ei ole leveliltään yli 9000 ompelullinen haaste vaan monista hahmoista löytyy ihan virallisia merimies-, maid-, eriväri- jne. versioita. Eli jos tunnettu hahmo innostaa mutta puvun haasteellisuus on ongelma, voi hyvillä mielin väsätä jonkun helpon mutta ei-niin yleisen version ja tuoda monimuotoisuutta conin cossaajamereen.

Kumpi näistä on kannattavampaa? Saako conkokemuksesta enemmän irti erikoisena lumihiutaleena vai yhtenä monista? Se riippuu tietenkin ihan siitä millä mielellä ja millä tavoitteilla cossaaja on coniin lähdössä. Jos onnistuneen conkokemuksen tekee se, että saa pukuilla ihkun ihanaa suosikkisydänkäpystään ja samaistua hahmoonsa, voi harvinaisemman version tekemistä suositella mielihyvin. Jos cossaaja kuitenkin toivoo puvustaan otettavan paljon kuvia ja haluaa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin, saattaa olla fiksumpaa jättää erikoisversio tekemättä. Ongelmana ei-niin tunnettujen hahmojen cossaamisessa ja vähän tuntemattomampien versioiden tekemisessä kun on se, että sarjan fanitkaan eivät välttämättä tunnista hahmoa. Kun conkävijä on nähnyt tusinoittain perus-Yokoja ei meidoversio samasta hahmosta välttämättä herätä samanlaista "ahaa!"-elämystä, mikä voi johtaa siihen ettei meido-Yokoa pukuilevasta cossaajasta oteta läheskään paljon kuvia kuin mitä hän olisi toivonut.


Riippuu cossaajan luonteesta ja tavoitteista millaisen reaktion tämä hänessä aiheuttaa. Toisia kiinnostaa cossaamisessa ja coneissa jokin ihan muu kuin se, kuinka monta otosta hänen puvustaan räpsäistään ja toisia taas harmittaa vietävästi huomiotta jääminen ja ignooratun puvun eteen nähty vaiva tuntuu valuvan hukkaan. Monilla näkökanta asiaan riippuu ihan puvusta ja fiiliksestä. Taas päästäisiin jälleen kerran siihen ovatko kaikki cossaajat automaattisesti huomiohuoria vai mitä ihmettä tähtäh, mutta en aio varsinaisesti mennä siihen. Totean vain että ymmärrän molempia näkökulmia. Olen itse cossaillut sekä megasuosittuja hahmoja että niitä vähän harvinaisempiakin ja molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Välillä olen iloinnut siitä ettei näköpiirissä ole ollut toista samanlaista pukua, välillä taas lähes vaipunut itsesääliin kun kukaan ei ole tunnistanut asua jonka eteen olen nähnyt kovasti vaivaa. Olen nyt päätynyt siihen että jatkossa hyödynnän ei-niin tunnettuja hahmoja ja versioita lähinnä kisaamisessa; hyvä keino estää forever alone -fiilikset ja lavalla keekoillessa puvusta tulee ainakin niitä kuvia.

Frostbiten Jack Frost -armeijaa odotellessa. :3

1 kommentti:

  1. Tosi kiinostavaa lukemista vaikka tästä aiheesta on puhuttu aiemmin. Aina silti mukavaa lukea ihmisten mielipiteitä ja henkilökohtaisia kokemuksia. Kiitos ku postasit!

    Itse olen kans cossanut sekä massasarjan päähenkilöä *köhbleachköh* ja muita helposti tunnistettavia hahmoja sekä myös niitä über obscure hahmoja -joita ei kukaan tunnista koko conissa- tai tunnetusta sarjasta se yks sivuhahmo jota ei juuri kukaan cossaa. Kummassaki on hyvät ja huonot puolensa just kuten sanoit. :)

    VastaaPoista