tiistai 10. joulukuuta 2013

Lusikkani lumisoppaan

Suomen conkansa sai jälleen jännitystä elämäänsä Yukiconin myydessä loppuun yhdessä silmänräpäyksessä. Aikaisemmin mikään muu con ei ole (tietääkseni) myynyt niin nopeasti loppuun, joskin on huomioitava se tosiasia että Yukiconin lippuja oli huomattavasti vähemmän kuin esim. Traconin tai Desuconin lippuja sekä se, että Yukiconiin halajavat pystyivät ostamaan lippunsa jo ennen verkkokaupan avaamista muutamasta conista. Joku huuliveikko ryhtyi kaupittelemaan Huuto.netissä Yukiconin ranneketta tuhannen euron hintaan heti lipunmyynnin sulkeuduttua (onnea vain hänelle), eivätkä rutkasti kyseistä ranneketta halvemmat mutta silti törkeän riistohintaiset Desu-liputkaan ole mikään uusi ilmiö. Tähänkö on tultu? Olemmeko saavuttaneet sen pisteen jossa conit myydään loppuun yhdessä hujauksessa niin kuin huippuartistien keikat ikään? Täytyykö yhä useamman liputta jääneen conittajan jatkossa joko purra hammasta ja ostaa ylihinnoiteltu lippu trokarilta tai jättää tapahtuma välistä protestina trokareiden riistolle?


Hyvähän se on että tapahtumissa riittää kävijöitä ja liput menevät kaupaksi. Ilman lipunmyynnistä saatavia tuloja on pikkuriikkisen hankalaa laittaa isoa animetapahtumaa pystyyn -- ei, conit eivät edelleenkään järjestä itseään ilmaiseksi vaikka sellainen sitkeä harhaluulo tuntuukin olevan vielä voimissaan Suomen animeharrastajapiireissä. Kuitenkin, mikäli sama meno jatkuu tulevaisuudessa etenkin Etelä-Suomen animetapahtumissa ramppaavan conittajan elämä muuttuu astetta epävarmemmaksi. Enää ei ole itsestäänselvää että Kille Conkävijä pääsee sekä coneihin X, Y että Z. Coneihin menemiseen liittyy paljon muutakin kuin rannekkeen osto: pitää varata hotellit ja matkaliput, pyytää lomaa töistä ja niin edelleen, ja mikäli coniin pääsy muuttuu epävarmaksi ei moisia suunnitelmia oikein voi lyödä lukkoon ennen kuin vahvistus rannekkeen onnistuneesta ostamisesta kilahtaa virtuaaliseen postilaatikkoon. Viime aikoina myös majoituksen löytäminen esim. Desuconin, Traconin ja Mimiconin ajalle on ollut vaikeaa kiitos muiden samanaikaisten tapahtumien, mikä ei tietenkään ole coninjärjestäjien vika mutta sekoittaa tätä epävarmuuden soppaa entisestään. Mikäli lipun ostaminen muuttuu jatkossa yhä useammin ja yhä useampien tapahtumien kohdalla F5:n hakkaamiseksi ja suoranaiseksi taisteluksi rannekkeista, se stressaa conkävijöitä monta viikkoa tai jopa kuukautta ennen lipunmyynnin alkamista. Kukapa haluaisi varata hotellin, pyytää kesätyöpaikasta vapaata ja valmistella matkan vain huomatakseen että liput menivät nopeamman nettiyhteyden onnellisille omistajille?

Tähän mennessä ne kaikista suosituimmat tapahtumat ovat yleensä sijainneet Etelä-Suomessa. Se, että niihin on eniten tunkua, on ihan loogista. Etelä-Suomessa asuu paljon harrastajia, sinne on hyvät kulkuyhteydet ja conkaupungista löytyy mitä suurimmalla todennäköisyydellä jonkinasteinen majoitus. Pikkukaupunkien pikkuconeihin matkustaminen saattaa usein -- etenkin alaikäisten kävijöiden kohdalla -- tyssätä siihen tosiasiaan että juna- ja bussiliikenne katkeavat viikonloppuna aikaisin eikä paikkakunnalla ole edes Omenahotellia. Toisaalta pelkkä eteläinen sijainti ei aina pelasta conia, mikä nähtiin Fanfestin kohdalla. Isoilla, menestyksekkäillä coneilla on yleensä myös tietty maine joka vetää puoleensa samoja kävijöitä vuodesta toiseen, ja myös uusilla kävijöillä on pienempi kynnys valita tapahtuma josta on kuultu positiivista palautetta. Isoihin tapahtumiin tehdään yleensä ne hienoimmat cossit, sillä isoissa tapahtumissa pidetään yleensä myös ne "hienoimmat" kilpailut. Totta kai conkävijä haluaa lippuun käyttämilleen rahoille mahdollisimman paljon vastinetta. Yukiconin tapaus on siitä poikkeuksellinen että kyseessä on ensimmäistä kertaa järjestettävä con täysin uudella tapahtumapaikalla eikä sillä siis ole entuudestaan mainetta tietynlaisena conina mikä houkuttelisi tietynlaisia kävijöitä. Syynä suosioon lieneekin Yukiconin ilmaantuminen keitaaksi erämaassa niille joiden pääsy Frostbiteen evättiin yllättäen liian alhaisen iän vuoksi. Toki Yukiconilla on valttikorttinaan myös tehokas, erityisesti alaikäisille kävijöille suunnattu markkinointi sekä oivallinen sijainti -- missäpä muuallakaan kuin Etelä-Suomessa.

Tiivistettynä ongelma on siinä miten conkävijät jakautuvat eri conien osalta. Toisiin on hirveä tunku ja liput menevät hetkessä, toiset taas kärsivät kävijäkadosta ja jopa peruuntuvat sen vuoksi. "Kaikki" haluavat Desuconiin, Traconiin ja Animeconiin koska ne ovat isoimmat ja sinne tulevat "kaikki". Tapahtumat, joissa on tarjolla vähän kaikkea kaikille, houkuttelevat ihmisiä mutta toisaalta myös Desuconiin, joka on pyrkinyt luomaan tietynlaisen imagon houkutellakseen juuri tietynlaisia harrastajia, osallistuu joukoittain sellaisiakin harrastajia joille tapahtuma ei tarjoa muuta kuin hyvät puitteet tavata ystäviä ja cossata. Miten jatkossa? Tietysti on mahdotonta olla 100% varma siitä mihin suuntaan conit ja niiden lipunmyynti tulevat kehittymään tästä eteenpäin, mutta uskaltaudun heittämään pari arviointia tulevaisuutta koskien. Veikkaan että mikäli ikärajallinen Frostbite sujuu hyvin Suomessa tullaan jatkossakin näkemään K18-animetapahtumia, sillä ikärajan asettaminen on huomattavasti helpompi keino pienentää kävijämäärää kuin MAL-palkkien ja kaulapartojen pituuksien syynääminen. Tämä taas jättää näiden conien ulkopuolelle ison lauman alaikäisiä, joille todennäköisesti ryhdytään väsäämään omia tapahtumia. Tietyn teeman ympärillä pyörivät tapahtumat tulevat yleistymään entisestään, tavoitteena tarjota juuri tietynlainen con juuri tietynlaisille kävijöille jotta mahdollisimman moni pääsisi siihen tapahtumaan jonka sisältö kiinnostaa eniten. Toivon mukaan pienillä tapahtumilla riittää kysyntää jatkossakin, ja toivon myös että coneja järjestetään tulevaisuudessa myös Kehä Kolmosen ulkopuolella jotta mahdollisimman moni pääsee conittamaan ilman että pitää ihan toiselle puolen Suomea lähteä.

Videokuvaa vuoden 2016 Angostuuraconin pihalta.
 ...No, ehkä olin vähän turhan dramaattinen. Se, että animetapahtuma myydään salamannopeasti loppuun etukäteen, on vielä suhteellisen harvinaista huttua Suomessa. Toki yhä useammat conit näyttävät myyvän loppuun mutta se harvemmin tapahtuu saman vuorokauden tai edes parin päivän sisällä. Etenkin pienemmissä coneissa riittää hyvin tilaa eikä niiden kohdalla tarvitse päivittää lipunmyyntisivua verenmaku suussa ja sydän pamppaillen. Trokariongelma (mikäli sellaisesta voidaan vielä ylipäätään puhua) on toki valitettava mutta vielä tähän mennessä näitä  eivät ole suuremmin kiinnostaneet muut kuin Desu-liput.Tähän väliin voidaan tietysti todeta että miksi Kille Conkävijän pitäisikään päästä kaikkiin noihin tapahtumiin? Ei niin kovinkaan kauan sitten Suomessa järjestettiin vain pari hassua conia vuodessa eikä kukaan tiettävästi menettänyt järkeään vaikkei päässytkään tekemään viittätoista pukua kymmeneen eri tapahtumaan samana vuonna. Toki ihmisten harmi ja kiukku on ymmärrettävää, erityisesti niiden ihmisten jotka suunnittelivat ensin menevänsä Frostbiteen ja sitten Yukiconiin eivätkä nyt pääse kumpaankaan. On kuitenkin muistettava, että coneja tulee aina lisää eikä maailma kaadu siihen jos talvi yhtäkkiä näyttääkin uhkaavan conittomalta. Onpahan ainakin aikaa hioa omaa puheohjelmaideaa, tehdä rauhassa pukuja kevään ja kesän tapahtumiin tai järjestää kavereiden kanssa talvinen photoshoot animetapahtumaikävää korjaamaan. Lumimyrsky (olen anteeksi kehnoista yrityksistäni olla nokkela ja hauska) raivoaa jonkinasteisena -- ei niin pahana kuin Frostbite-paljastuksen aikaan mutta kuitenkin -- sosiaalisen median puolella ja toivon lujasti ettei se etene coninjärjestäjien syyttelemisen, lapsellisten kiukunpurkauksien ja aikuiset vs. alaikäiset -vastakkainasettelun korostamisen suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti